SEGRE

AGRICULTURA LEGISLACIÓ

El Parlament aprova la normativa que crearà un “banc de terres”

Sota la llei d’Espais Agraris es podrà cedir de lloguer les explotacions agrícoles i ramaderes en desús || Aprovada amb els vots de Cs, JxCat, ERC i els comuns

Representants del sector i dels partits, en una foto de família després de l’aprovació de la normativa.

Representants del sector i dels partits, en una foto de família després de l’aprovació de la normativa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament va aprovar ahir per unanimitat la llei d’Espais Agraris, que preveu la creació d’un “registre de terres”, amb l’objectiu de posar en producció les terres en desús de Catalunya –es preveu que hi ha unes 45.000 hectàrees.

La iniciativa va ser aprovada gràcies als vots favorables de Ciutadans, JxCat, ERC, PSC i els comuns, mentre que el Partit Popular es va abstenir i els diputats de la CUP no van participar en la votació.

Organitzacions agràries i de cooperatives avalen la nova legislació, que creuen que beneficia el sector

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va celebrar l’aprovació d’aquesta norma, que va qualificar com una “llei de país perquè és imprescindible per al país”, i va defensar la necessitat de preservar els espais agraris per assegurar l’alimentació en el futur davant de l’increment demogràfic.

La llei aprovada busca augmentar la productivitat i garantir el relleu generacional al camp, i defineix que la conselleria d’Agricultura serà l’encarregada de localitzar les terres, identificar-ne els propietaris i proposar-los posar el seu terreny al registre perquè persones que hi estiguin interessades el puguin llogar.

Pretén augmentar la producció per garantir la sobirania alimentària, però també fer possible que joves puguin accedir a les terres i avançar cap a una gestió sostenible del medi ambient, ja que tenir una terra sense ús pot suposar que després la massa forestal la destrueixi, segons la conselleria.

Aprovada la norma, el departament d’Agricultura té sis mesos per realitzar un reglament en el qual es detallaran aspectes concrets sobre la prioritat d’accés a la terra, impulsant-ne l’accés a joves, dones i col·lectius en risc d’exclusió social.

La llei també preveu la creació de mecanismes per definir què és un espai agrari, i identificar aquells que tinguin un alt valor, amb l’objectiu de preservar-los, a partir de la creació d’un pla territorial agrari de Catalunya.

A més, es preveu que estiguin redactats per la ciutadania, ens locals, col·legis professionals i organitzacions agràries.

La llei, consensuada pel sector agrari, també preveu la creació d’una eina per a l’anàlisi d’afectacions agràries, per avaluar l’afectació que pot tenir sobre un espai determinat la construcció d’infraestructures i altres intervencions. Aquesta l’anàlisi no prohibirà, però sí que posarà condicions.

tracking