SEGRE

COMMEMORACIÓ CENSURA

La Xina diu que l'actuació a Tiananmen va ser “correcta”

Demà fa trenta anys de l’atac de l’Exèrcit a les protestes dels estudiants || Es “va aturar la turbulència”, segons un ministre

Estudiants en un acte ahir amb un simbòlic tanc de cartró.

Estudiants en un acte ahir amb un simbòlic tanc de cartró.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Defensa xinès, el general Wei Fenghe, va afirmar ahir en un fòrum de seguretat a Singapur que l’actuació del seu Govern durant les protestes de Tiananmen del 1989 va ser “correcta”. “El Govern va ser decisiu a l’aturar la turbulència”, va dir el ministre després d’un discurs al ser preguntat sobre el tema al fòrum anual Diàleg de Shangri-la, que va acabar ahir a Singapur. Wei va indicar que les manifestacions, de les quals demà es compleix el 30 aniversari, eren “una agitació política que el Govern central havia de suprimir, la qual cosa va ser la política correcta”, segons va recollir el canal de televisió australià ABC. És molt poc habitual que les autoritats xineses es refereixin a les protestes de la cèntrica plaça de Tiananmen, en les quals van morir nombrosos manifestants, molts dels quals estudiants, al ser atacats per l’Exèrcit, episodi que és estrictament censurat a la Xina.

La nit del 3 al 4 el juny del 1989, soldats i tancs de l’Exèrcit d’Alliberament Popular xinès es van obrir pas de forma sagnant fins a Tiananmen, on es manifestaven des de feia diverses setmanes centenars de milers d’estudiants universitaris i treballadors pel final de la corrupció i en favor de més obertura política. El nombre de morts és encara desconegut, i oscil·la entre uns centenars i diversos milers, depenent de la font.

Twitter bloqueja comptes i demana disculpes Twitter es va disculpar ahir per bloquejar “per donar falsos positius” centenars dels seus comptes dedicats a denunciar la massacre d’estudiants en mans de l’Exèrcit xinès durant la revolta a la plaça de Tiananmen. Segons l’empresa, el Govern xinès no ha tingut res a veure amb aquests bloquejos. La Xina manté una política de censura absoluta sobre els incidents del 1989 i sempre ha defensat els seus actes.

tracking