SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Junqueras recorre davant del Suprem per poder recollir avui la seua acta d'eurodiputat

Vol que l’alt tribunal consulti a la justícia europea el veto a la seua acreditació || Puigdemont i Comín recorreran davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea si no se’ls proclama en els seus càrrecs

Presència lleidatana al ‘Dinar groc’ celebrat ahir a Amer, poble natal de Carles Puigdemont.

Presència lleidatana al ‘Dinar groc’ celebrat ahir a Amer, poble natal de Carles Puigdemont.@L_AMBPUIGDEMONT/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La defensa del president d’ERC, Oriol Junqueras, va presentar ahir un recurs de súplica davant del Tribunal Suprem en el qual reclama que se’l deixi acudir avui al Congrés per poder recollir l’acta d’eurodiputat, una cosa que el mateix tribunal li va denegar divendres.

El recurs al·lega que impedir la seua sortida de la presó de Soto del Real per jurar o prometre el càrrec davant de la Junta Electoral Central (JEC) suposa una vulneració dels seus drets fonamentals com “el dret a ser elegit i a exercir sense pertorbacions les tasques de representació política”.

El text, firmat pel lletrat Andreu Van den Eynde, esgrimeix que el veto a Junqueras a poder recollir l’acta no s’adequa al dret fonamental de participació i representació política recollit a l’article 23 de la Constitució i a l’article 3 del Protocol 1 del Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH).

Per això, demana al Suprem que elevi “urgentment” una consulta al Tribunal de Justícia de la UE perquè es pronunciï sobre el cas. Recorda que si Oriol Junqueras es va poder presentar a les eleccions europees sense cap obstacle “quin sentit tindria la participació del meu mandant a les eleccions i el vot ciutadà si no pot ni tan sols atendre el primer tràmit establert en la seua condició de parlamentari electe?”.

Per la seua part, l’advocat Gonzalo Boye, que representa Carles Puigdemont i Toni Comín, va anunciar que recorreran davant de la justícia europea si la JEC no els inclou a la llista d’eurodiputats electes que envia al Parlament Europeu perquè puguin participar en la sessió constitutiva.

Boye va assegurar des d’Amer, el poble natal de Carles Puigdemont, on va assistir al Dinar groc en favor dels presos, que la JEC i el TS estan fent exactament el que ell esperava, i va confirmar que el cas acabarà en el Tribunal de Justícia de la UE.

Fruit d’aquest futur acord, veu “possible” que el socialista Jaume Collboni assumeixi una tinença d’alcaldia. Subirats va assenyalar, en aquest sentit, que el govern de Barcelona intentarà “evitar caure en un dels dos blocs” sense que això signifiqui “una posició de neutralitat” davant de la situació judicial que viu l’independentisme.

“Ho tornarem a fer”, una de les frases més destacades que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va pronunciar en l’al·legat final en el judici de l’1-O al Tribunal Suprem, és un dels lemes del festival Cultura contra la repressió, que es va celebrar ahir a Santa Perpètua de Mogoda.

Aquesta frase va encapçalar també una carta que Cuixart va escriure dissabte des de la presó de Soto del Real i que es va llegir entre els concerts. Cuixart va reivindicar l’1-O i va insistir a defensar com van actuar els líders independentistes com ell: “Convençut que ho tornarem a fer. Que tot això només té sentit si ho fem junts. Mai no renunciarem a desobeir tantes lleis injustes com ens siguin imposades.” Va apel·lar a la unitat de la societat catalana i va assegurar que el projecte polític que defensa no deixarà ningú pel camí: “Continuarem sent, des de la diversitat, un sol poble.”

El text del president d’Òmnium Cultural també va fer referència a l’acollida de refugiats, va criticar la violència masclista i va defensar “que la cultura ho inundi tot”.

També va intervenir en el festival el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que va afirmar que “la cultura és el millor instrument” que tenen contra la repressió. Respecte a la declaració de Jordi Cuixart davant del Tribunal Suprem, Mauri va dir que va deixar molt clar que s’està jutjant el dret a manifestació, la llibertat d’expressió i el dret a l’autodeterminació. “El nostre compromís i la nostra obligació és tornar a fer-ho”, va dir.

BComú vol incorporar el PSC al govern de Colau en “15 dies”

El tinent d’alcalde de Barcelona, Joan Subirats, va confiar ahir que en els propers “15 dies” BComú tancarà un acord per incorporar el PSC al govern de la ciutat. “Demà podem començar a veure si això és factible o no és factible”, va dir.

Presència lleidatana al ‘Dinar groc’ celebrat ahir a Amer, poble natal de Carles Puigdemont.

Presència lleidatana al ‘Dinar groc’ celebrat ahir a Amer, poble natal de Carles Puigdemont.@L_AMBPUIGDEMONT/TWITTER

Presència lleidatana al ‘Dinar groc’ celebrat ahir a Amer, poble natal de Carles Puigdemont.

Presència lleidatana al ‘Dinar groc’ celebrat ahir a Amer, poble natal de Carles Puigdemont.@L_AMBPUIGDEMONT/TWITTER

tracking