SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

Tres anys del referèndum del Brexit sense pacte per deixar la UE

Ruptura abrupta el 31 d’octubre si no hi ha acord de sortida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit recordava ahir el tercer aniversari del referèndum del Brexit, en un ambient allunyat de qualsevol celebració. El país és a poques setmanes d’estrenar nou primer ministre i té l’horitzó posat en el dia 31 d’octubre. En aquesta data trencarà abruptament amb la Unió Europea tret que un acord faciliti la separació.

El divorci per força es consumarà tret que el nou cap del Govern (lloc que es disputen els conservadors Boris Johnson i Jeremy Hunt) demani una altra pròrroga a Brussel·les, aconsegueixi renegociar l’acord de sortida i que el Parlament ho aprovi.

El favorit per ser ‘premier’ es nega a demanar més pròrrogues i vol sortir a l’octubre amb o sense pacte

L’opció de canviar els termes del pacte sembla remota després que divendres passat els Vint-i-set reiteressin la negativa a reobrir les negociacions en aquest sentit amb el nou primer ministre.

Johnson ha deixat clara la seua voluntat que el Regne Unit surti del bloc comunitari la vigília del Dia de Tots Sants, amb o sense pacte.

Segueix al capdavant de totes les enquestes per aconseguir les claus de Downing Street, malgrat l’incident domèstic que va sortir a la llum el cap de setmana passat. La incògnita de qui serà el nou premier es revelarà la setmana del 22 de juliol, moment en els qual arrancarà la recta final del Regne Unit dins de la Unió Europea. Un temps durant el qual hauran d’acabar de revelar-se les altres moltes incògnites que continuen envoltant el Brexit tres anys després.

Si el Regne Unit surt sense un tractat, això vol dir que no hi haurà cap tipus de període de transició ni pacte previ entre els dos costats del canal de la Mànega que mitigui l’efecte de trencar abruptament amb els acords i institucions comunitàries.

tracking