SEGRE

PANORAMA

Rebutjada una iniciativa legislativa al Parlament per proclamar la independència

JxCat hi dóna suport però ERC s’absté i la Mesa del Parlament no l’admet a tràmit || Els lletrats havien advertit que els seus objectius no eren constitucionals

Els dos representants de JxCat a la Mesa, ahir, al costat del president del Parlament, Roger Torrent.

Els dos representants de JxCat a la Mesa, ahir, al costat del president del Parlament, Roger Torrent.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mesa del Parlament va rebutjar ahir l’admissió a tràmit d’una iniciativa legislativa popular que tenia com a objectiu arribar a una nova declaració unilateral d’independència. El text, presentat per la plataforma Unitat per la Independència, només va ser recolzat pels dos representants de JxCat en l’òrgan de govern de la Cambra. Per contra, els tres representants de Ciutadans i del PSC van votar en contra de la seua admissió a tràmit mentre que ERC es va abstenir. D’aquesta manera, la iniciativa ha decaigut i ja no començarà el procediment de recollida de firmes. Fonts de la presidència del Parlament van explicar que els republicans no van donar suport al text perquè “incompleix” la llei sobre iniciatives legislatives populars aprovada el 2006. I és que, segons un informe dels lletrats de la Cambra, si bé és cert que aquesta proposta “complia amb els requisits d’ordre formal” exigits, al seu torn plantejava objectius únicament assequibles a través d’una reforma de la Constitució espanyola, tals com la independència de Catalunya. Després de la votació, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, de JxCat, va subratllar que “com deia Forcadell, el Parlament ha de ser el temple del debat” i la Mesa no pot actuar com un “òrgan censor”. Tanmateix, va descartar presentar com a grup el text d’aquesta iniciativa, un fet al qual els va animar el portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià. Per la seua part, Susanna Segovia, portaveu dels comuns, es va felicitar pel veto a la iniciativa perquè “la unilateralitat no és la sortida”. Eva Granados, del PSC, va instar el president, Quim Torra, a convocar eleccions després del vot dispar de JxCat i Esquerra. D’altra banda, el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, es va atribuir el bloqueig de la iniciativa rupturista mentre que la cupaire Maria Sirvent va lamentar la “falta de voluntat política” per a l’admissió del text.

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, va anunciar ahir l’obertura de noves delegacions a Tunísia, l’Argentina i Mèxic.

tracking