SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez fixa el debat d'investidura per al 22 de juliol i es deixa marge per negociar

La primera votació se celebrarà el 23 de juliol i la segona el 25 i en cas de no aconseguir els suports necessaris, hi haurà eleccions el 10 de novembre || Casado ofereix els vots d’UPN per governar Navarra

La presidenta del Congrés Meritxell Batet a l’anunciar la data del debat d’investidura.

La presidenta del Congrés Meritxell Batet a l’anunciar la data del debat d’investidura.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va fixar ahir que el pròxim 22 de juliol serà el primer dia que se sotmeti al debat d’investidura començant amb el discurs del candidat. La primera votació serà el dimarts 23 de juliol i la segona, el dijous 25. Així l’hi va comunicar a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a través d’una trucada. Tanmateix, Sánchez encara no compta amb prou suports com per aconseguir ser reelegit com a president del Govern, però té tres setmanes per intentar aconseguir un acord amb les altres formacions que permeti que l’investeixin com a president, fonts socialistes van anunciar que la intenció del socialista és iniciar noves rondes de contacte amb els partits durant les pròximes setmanes.

Batet va reconèixer que per triar aquestes dates s’ha tingut en compte la possibilitat d’una repetició de les eleccions, però alhora va assegurar que preveuen una investidura exitosa. Amb la reforma electoral del 2016, si Sánchez no sortís elegit el 25 de juliol i no se celebrés una segona sessió d’investidura abans de dos mesos, el 23 de setembre s’haurien de dissoldre les Corts i automàticament es convocarien eleccions generals el 10 de novembre.

Fa setmanes que el presidenciable, que compta amb 123 diputats dels 176 necessaris per aconseguir una majoria absoluta, prova d’aconseguir l’abstenció de PP i Ciutadans i evitar un govern de coalició amb Unides Podem. Però les dos formacions han reiterat en innombrables ocasions que votaran no a la investidura del socialista.

D’altra banda i a l’espera de les noves rondes de contacte, els diferents partits van anticipar ahir les seues posicions. El líder del PP, Pablo Casado, va criticar l’“estratègia partidista i personal” del president en funcions, i va titllar de “tremenda irresponsabilitat” tornar a celebrar eleccions.

El popular també va instar Sánchez a acceptar la “mà estesa” que li ofereix el president d’UPN, Javier Esparza, que li va oferir l’abstenció dels seus dos diputats al Congrés a canvi que el PSOE s’abstingui al govern de Navarra.

Per la seua banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es va mostrar reticent a tornar a trobar-se amb el socialista. “Jo no perdré el temps ni faré perdre més temps”, va manifestar. Unides Podem, per la seua banda, va alertar que “Sánchez va cap a una investidura fallida sense negociar res amb ningú per pressionar Ciutadans”.

No obstant, també va considerar “possible” un govern “de coalició progressista el mes de juliol”.

Madrid convoca el 10 de juliol el ple d’investidura sense candidat El president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad de Ciutadans, ha convocat per al proper 10 de juliol un ple d’investidura sense candidat, davant de la falta d’un aspirant a presidir la Comunitat de Madrid que assoleixi una majoria parlamentària. Tant el candidat del PSOE a presidir la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, com la del PP, Isabel Díaz Ayuso, s’han postulat per a la investidura, però de moment cap d’ells reuneix prou suports. La candidata del PP aconseguiria obtenir majoria absoluta si arribés a un acord amb Ciutadans i Vox. Ayuso va demanar ahir a les dos forces que “aparquin les diferències” per poder arribar a un acord i presidir l’Assemblea de Madrid. Però Cs va recordar a la popular que el seu partit no s’asseurà a negociar amb la formació d’Abascal. Per la seua banda, Vox insisteix que no donarà suport a Ayuso si Cs no firma abans un acord programàtic a tres bandes. Al seu torn, el candidat de Més Madrid a la presidència regional, Íñigo Errejón, va demanar a Cs que cedeixi “tres vots” per permetre la investidura del candidat del PSOE.

tracking