SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Vox impedeix la investidura del PP a Múrcia per la postura de Ciutadans

La candidatura de López Miras només necessitava majoria simple per sortir elegida || Ara s’obren dos mesos de termini per poder elegir president o anar a eleccions

El portaveu del grup parlamentari de Vox, Juan José Liarte, passa pel costat de Fernando López Miras.

El portaveu del grup parlamentari de Vox, Juan José Liarte, passa pel costat de Fernando López Miras.EFE/MARCIAL GUILLÉN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vox va impedir ahir amb els seus quatre vots en contra la investidura del candidat del PP a la presidència del Govern de Múrcia, Fernando López Miras, que va sumar els 16 suports del seu grup i els sis de Ciutadans.

La formació d’extrema dreta va justificar el seu vot en contra per la negativa a firmar un pacte a tres de Ciutadans, que al matí es va establir per primera vegada amb PP i Vox en una reunió de més de quatre hores.

Maroto admet que al PP li vindria bé repetir les eleccions “però no ho volem”

Aquesta va ser la segona votació fallida d’investidura del president murcià en funcions i candidat del PP, que en el primer ple de dimarts requeria majoria absoluta (23 vots) i que ahir a la tarda només hauria necessitat una majoria simple, per a la qual n’hi havia prou amb l’abstenció de Vox. Sumat al no de PSOE i Podem, el vot en contra del partit liderat per Santiago Abascal, que va trencar la negociació iniciada a primera hora del matí amb la participació del secretari general del Partit Popular, Teodoro García, obliga ara que el president de l’Assemblea Regional, Alberto Castillo, de Cs, obri una nova ronda de consultes amb els portaveus parlamentaris.

Segons l’Estatut d’Autonomia, hi ha dos mesos de termini des de la primera votació (2 de juliol) perquè tinguin lloc nous intents d’elecció del cap de l’Executiu, transcorregut el qual el president del legislatiu haurà de dissoldre la Cambra i convocar eleccions.

El portaveu de Vox, Juan José Liarte, va avançar durant el seu torn de paraula el vot negatiu del seu partit, del qual va culpar directament la direcció nacional de Ciutadans. “Avui sortirem d’aquí sense poder formar un govern”, va assegurar Liarte, encara que va recalcar que podran formar-lo “aviat” i va assenyalar que la seua mà estarà estesa “fins a l’últim minut”.

Minuts abans, el candidat a la presidència Fernando López Miras apel·lava a la responsabilitat dels d’Abascal perquè “només a través de l’acord” podran complir el projecte polític “més raonable, més convenient”.

Per la seua part, la líder de Cs Isabel Franco va assegurar que els acords que el PP ha assolit amb altres partits “no són obstacle” per mantenir el seu vot favorable, per la qual cosa és “impossible comprendre que Vox” s’hagi convertit en “aliat del sanchisme i de l’extrema esquerra”.

tracking