SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Quim Torra, a judici acusat de desobediència per no retirar els llaços grocs a temps

Decisió del Tribunal Superior de Justícia i el fiscal demana un any i vuit mesos d’inhabilitació || Primer president en exercici que s’haurà d’asseure a la banqueta i per al qual demanen 30.000 € de multa

El president Torra en una imatge al Parlament envoltat d’escons amb llaços grocs.

El president Torra en una imatge al Parlament envoltat d’escons amb llaços grocs.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) Carlos Ramos ha enviat a judici el president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència, o alternativament de denegació d’auxili, per no haver retirat a temps els llaços grocs d’edificis públics.

En una interlocutòria, que no es pot recórrer, el magistrat decreta l’obertura del judici oral a Torra, per al qual la Fiscalia demana una condemna d’un any i vuit mesos d’inhabilitació per un delicte de desobediència per desatendre l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços dels diferents edificis públics el període electoral de les eleccions generals del passat 28 d’abril. El jutge dóna deu dies a la defensa del president, exercida per l’advocat Gonzalo Boye, perquè presenti el seu escrit de conformitat o disconformitat amb les acusacions.

Torra continua amb l’ACM la ronda de contactes per donar una resposta unitària a la sentència del Suprem

Colau recolza que acudeixi als plens, mesura contra la qual ja s’ha posicionat el fiscal davant del Suprem

El magistrat ha acordat enviar Torra a judici una vegada la Fiscalia ha presentat el seu escrit de conclusions, que demana per al president una inhabilitació d’un any i vuit mesos per a l’exercici de funcions de govern o de càrrec públic d’àmbit “local, autonòmic, estatal o europeu” i una multa de 30.000 euros. Per la seua part, el partit d’extrema dreta Vox, que exerceix l’acusació popular, demana per a Quim Torra dos anys d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic i una multa de 72.000 euros.

El jutge explica que els escrits d’acusació es basen, ara per ara, “exclusivament en indicis”, per la qual cosa el fet que l’enviï a judici “no pot contenir ni conté cap declaració de culpabilitat del, des d’ara, acusat, que manté d’aquesta manera incòlume el seu dret a la presumpció d’innocència”.

El magistrat exposa, a partir del relat de les acusacions, que Torra no va complir en els terminis establerts l’ordre de la Junta Electoral de retirar els diferents símbols “partidistes”, com llaços grocs i pancartes a favor dels polítics independentistes presos i exiliats, en el període electoral de les eleccions generals del 28-A. En el seu escrit de conclusions, la Fiscalia acusa Torra d’“evidenciar el seu menyspreu” a acatar l’ordre que la JEC va dictar l’11 de març passat, arran d’una denúncia presentada per Ciutadans perquè tragués els diferents llaços i estelades dels edificis públics durant la campanya electoral, elements que finalment va acabar retirant, encara que fos de termini. La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, es va referir després del Consell de Ministres a l’obertura de judici oral dient que “hi ha un suposat acte de desobediència i per tant el TSJC obre actuacions”.

D’altra banda, Quim Torra es va reunir ahir al Palau de la Generalitat amb el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), David Saldoni, i el secretari general de l’entitat, Albert Batalla, dins de la ronda de contactes per intentar teixir una estratègia unitària davant la sentència del judici de l’1 d’octubre al Tribunal Suprem.

El jutge conclou que no hi ha prou indicis per poder mantenir la causa oberta pels delictes d’odi i contra la integritat moral. El mateix jutge ja va arxivar mesos enrere cinc causes similars més, i el jutjat d’instrucció número 3 de Martorell fa el mateix amb una investigació sobre un altre professor. L’Associació espanyola de la Guàrdia Civil ho recorrerà.

tracking