SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Josep Borrell nega que al PSOE es “jugui” a repetir les eleccions: “No és una solució”

Assegura que Espanya no està per a altres comicis sinó que cal un govern com més aviat millor || Miquel Iceta retreu a Podem que faci “una consulta sobre un acord que no se sap quin és”

Josep Borrell flanquejat per Jaume Collboni i Miquel Iceta, ahir a Barcelona.

Josep Borrell flanquejat per Jaume Collboni i Miquel Iceta, ahir a Barcelona.EFE/TONI ALBIR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, va negar ahir que el PSOE estigui “jugant” a repetir eleccions perquè les enquestes augurin que els podria “anar bé” per ampliar la majoria. “Tornar a votar no és una solució”, va subratllar.

“El país no està per tornar a repetir eleccions. Els que diuen que al PSOE juguem amb això, s’equivoquen absolutament. Som perfectament conscients que el país necessita un Govern com més aviat millor”, va afirmar.

Borrell demana a la resta de forces polítiques que facilitin un govern socialista

Així ho va defensar durant la clausura de l’escola d’estiu del PSC, a Barcelona, en la qual també va intervenir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i el màxim dirigent del partit a la capital catalana, Jaume Collboni.

Borrell va apressar a segellar un acord que permeti la reelecció de Pedro Sánchez com a president perquè “el país no es pot permetre més temps”, ja que “un govern en funcions funciona, però no del tot”.

En aquest sentit, va citar la resta de forces polítiques a assegurar la “governabilitat” de l’Estat facilitant un govern socialista, que és l’única opció factible amb les majories actuals, va recalcar.

Encara que Borrell va obviar valorar la consulta que ha posat en marxa Unides Podem per preguntar a les seues bases sobre els termes de la negociació amb el PSOE, sí que va entrar en la qüestió Miquel Iceta, que va ser molt crític.

El dirigent socialista català va retreure als de Pablo Iglesias que facin “una consulta sobre un acord que no se sap quin és”. “Recordo que quan vam fer un acord amb Ciutadans, es va consultar amb les bases del partit, però l’acord existia”, va etzibar, mentre que es va burlar de l’existència de veus dins de Podem “que diuen que aquesta consulta és una broma”.

A més, va considerar que tenen prou “escons i el suport dels nacionalistes per poder formar un nou Govern” central i perquè Cs pugui fer “la tasca d’oposició”.

madrid

La líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, va anunciar a les xarxes socials que no votarà a la consulta del seu partit sobre les possibilitats del pacte de govern amb el PSOE i diu que, com està plantejada la pregunta, és “lamentablement un veritable insult a la intel·ligència”.

En un fil a Twitter, Teresa Rodríguez, de baixa per maternitat, assenyala que no votarà en aquesta consulta que Podem ha obert fins al dijous 18 i que pregunta als inscrits si volen un govern de coalició o si donen suport a un executiu monocolor.

Rodríguez assenyala que no votarà “per la forma” de la consulta. “Les opcions són obertament tendencioses. La pregunta hauria de ser: pacte de govern amb el PSOE sí, no o abstenció, i donar els detalls del pacte que se sotmet a consulta”. “La pregunta tal com està plantejada és obertament tendenciosa i és, lamentablement, un veritable insult a la intel·ligència que denota falta de confiança en els arguments que es tenen per defensar un pacte tant sí com no”, afirma.

Afegeix que tampoc no pensa votar en aquesta consulta “pel fons”. “Importa el perquè, si no hi ha derogació de les reformes laborals, de la llei mordassa, del 135, de la Lomce, si no hi ha lluita contra el canvi climàtic si no hi ha derogació de l’austeritat només servirà per regalar les nostres consecucions i assumir les contradiccions d’un PSOE històricament habituat a defraudar”, afirma.

L’exsecretari general de Podem a la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, es va afegir a les crítiques assegurant en un missatge a Twitter que “la consulta plantejada per la direcció de Podem no és admissible”.

Josep Borrell flanquejat per Jaume Collboni i Miquel Iceta, ahir a Barcelona.

Josep Borrell flanquejat per Jaume Collboni i Miquel Iceta, ahir a Barcelona.EFE/TONI ALBIR

tracking