SEGRE

POLÍTICA CATALANA

La CUP es replanteja l'estratègia política per tornar a ser influent

Després dels febles resultats obtinguts a les passades eleccions municipals || Plantejarà a la militància ser menys agressiva i abandonarà el bloqueig frontal

Pla general de l’Assemblea Nacional de la CUP que es va celebrar ahir a Celrà.

Pla general de l’Assemblea Nacional de la CUP que es va celebrar ahir a Celrà.XAVIER PI/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una entrevista a Público, Torra va explicar que considera necessària una resposta unitària i col·lectiva si les sentències són condemnatòries i que no hauria de passar per una convocatòria electoral sinó per “tornar a exercir el dret d’autodeterminació de Catalunya”.

Preguntat per les afirmacions de líders d’ERC sobre una pròxima convocatòria d’eleccions, Torra va dir que pretén continuar treballant per l’autodeterminació: “Jo em considero un hereu, un successor millor dit, del Govern del president Puigdemont i del vicepresident Junqueras, del Govern que va portar el país a l’autodeterminació i per tant nosaltres hem de continuar per aquest camí.”

Els anticapitalistes pretenen abandonar el bloqueig frontal i fins i tot entrar al Govern

Respecte al ministre en funcions d’Exteriors, Josep Borrell, de qui el Govern ha demanat la dimissió, va dir que “és un dels grans piròmans de la vida política”, va insistir en el cas de presumpte espionatge a diputats estrangers i va advertir que afectarà la decisió sobre la seua candidatura a Alt Comissariat de la UE.

Per la seua part, el diputat de JxCat al Congrés Jordi Sànchez va demanar a l’ANC i a Òmnium que encapçalin una aturada de país “indefinida” si la sentència del Tribunal Suprem a la causa del procés és condemnatòria.

La CUP va aprovar ahir que la durada màxima d’una persona en càrrecs representatius d’elecció directa supramunicipal serà de “dos mandats complets”, van informar fonts del partit. Fins ara, els càrrecs públics d’aquest partits només podien assumir un mandat, excepte als ajuntaments. Ho va fixar ahir en una Assemblea Nacional que es va celebrar a Celrà en què es va repassar la situació de la formació després dels mals resultats electorals en els passats comicis municipals, en la qual es va aprovar l’esmena 33 sobre la limitació de mandats, i van acordar que comptarà com a mandat complet “qualsevol legislatura superior a dos anys”.

La ponència organitzativa també recull que, a partir d’ara, la CUP aprimarà l’estructura del partit en comptes d’incrementar quotes a la militància. Els anticapitalistes prioritzaran la despesa en acció política i no renovaran aquells alliberats de la formació quan deixin la feina o se’ls acabi el contracte. Aquesta ponència de la CUP ja ha rebut l’aval de la militància, però s’haurà de ratificar el dia 28 de juliol. Justament, el mateix dia en què se sabrà si la nova ponència política dels anticapitalistes tira endavant. Entre els eixos clau d’aquesta ponència –l’estratègica, com la defineix la CUP– hi ha la voluntat dels anticapitalistes d’abandonar el bloqueig frontal i passar a fer una oposició més propositiva. I en cas de noves eleccions, fins i tot, no va descartar entrar al Govern. La formació destaca que, en definitiva, el que els guia és traslladar al Parlament la lògica que ja apliquen als municipis.

A aquesta ponència es van presentar fins a 101 esmenes, que han acabat reduint-se a 41. Ara, la ponència política es traslladarà a les diferents assemblees de la CUP per debatre-la. El document es votarà, via telemàtica, entre els dies 26 i 28 de juliol.

En una entrevista a La Vanguardia, Colau presumeix del pacte que ha tancat amb el PSC a l’ajuntament i insta Sánchez a replicar-lo a la Moncloa si es vol assegurar el suport dels morats al debat d’investidura. “Qui té més representació ha de liderar, però l’acord ha de ser proporcional”, subratlla Colau, que veu una “temeritat” una eventual repetició d’eleccions perquè “obre la porta que les dretes s’uneixin i guanyin”.

tracking