SEGRE

TRIBUNALS CATALUNYA

El Tribunal Constitucional anul·la la reprovació del rei al Parlament

Recurs presentat pel Govern de Sánchez malgrat l’informe en contra del Consell d’Estat || Torrent avisa que la resolució parlamentària no desapareixerà

El rei Felip VI, ahir a l’acte commemoratiu del XX aniversari de la Fundación Euroamericana.

El rei Felip VI, ahir a l’acte commemoratiu del XX aniversari de la Fundación Euroamericana.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar ahir per unanimitat declarar inconstitucional i nul·la la reprovació del rei Felip VI aprovada pel Parlament el mes d’octubre passat. Concretament, s’anul·len les lletres c) i d) de l’apartat 15 de l’epígraf II de la resolució aprovada per la Cambra, en la qual es retreia al cap de l’Estat el discurs després del referèndum d’independència de l’1 d’octubre del 2017. Els dos apartats contenen afirmacions de “rebuig” i “condemna” a Felip VI i una reafirmació dels valors republicans i aposta per l’abolició de la monarquia com a institució caduca, segons destaca la sentència. La declaració d’inconstitucionalitat tanca un debat que va afectar les pròpies institucions estatals, ja que l’Executiu va consultar la presentació o no del recurs al Consell d’Estat, que es va manifestar en contra de la iniciativa. Tanmateix, la impugnació es va presentar, amb la qual cosa es va desatendre aquest informe. De fet, va ser el primer recurs formalitzat pel Govern de Pedro Sánchez.

El Parlament, que va sol·licitar la inadmissió de la impugnació, argumentava que el contingut de les lletres c) i d) van constituir meres declaracions de caràcter polític i que estaven emparades per la llibertat d’expressió.

Jéssica Albiach considera “una aberració jurídica i política” la decisió del Constitucional

El president del Parlament, Roger Torrent, va avisar que la reprovació de la cambra catalana a la monarquia i al discurs de Felip VI del 3 d’octubre del 2017 “no desapareixerà per més resolucions que anul·li el Tribunal Constitucional”.

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya En Comú, Jéssica Albiach, creu que la decisió del Constitucional és una “aberració jurídica i política”. En aquest sentit, Albiach va defensar que el text que va presentar el seu grup al Parlament era una “declaració política” i va titllar d’“inversemblant” que el Tribunal Constitucional l’assimili “pràcticament a un suposat cop d’estat”.

Ho va explicar en una compareixença a la comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament, en què va argumentar que aquest consell és una “entitat privada” que es finança amb aportacions de ciutadans, no amb diner públic. “No consta cap òrgan ni unitat adscrita a la Generalitat que s’anomeni Consell per la República, ni cap expedient. Es finança amb aportacions voluntàries i solidàries de molts catalans que mostren el seu grau de compromís”, va concloure.

Budó va assegurar que els Pressupostos de la Generalitat de l’any 2020 que l’Executiu es disposa a elaborar tampoc contindran cap vincle amb el Consell.

“El Govern no destina ni un euro al Consell per la República” La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar ahir que el Govern no ha destinat ni destinarà “ni un euro” al Consell per la República, l’organisme que lidera des de Bèlgica Carles Puigdemont per defensar el projecte independentista.

tracking