SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez veta Iglesias "perquè necessito un vicepresident que defensi la democràcia"

Creu que el líder de la formació morada és “el principal escull perquè hi hagi acord amb Podem” || Els socialistes asseguren que exigeix una vicepresidència Social, Treball, Hisenda i Comunicació

El president el Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant una entrevista amb Antonio Ferreras, de La Sexta.

El president el Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, durant una entrevista amb Antonio Ferreras, de La Sexta.EFE/POOL MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions i candidat del PSOE a la investidura, Pedro Sánchez, va subratllar ahir que “no es donen les condicions” perquè el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, sigui membre d’un executiu de coalició entre els dos partits. Principalment, va dir, perquè necessitarà un vicepresident “que defensi la democràcia espanyola” i no digui que els acusats de promoure la independència de Catalunya són “presos polítics” com ha dit Iglesias “en públic i en privat”. Segons el parer de Sánchez, quan el Tribunal Suprem emeti la sentència sobre el procés, Espanya encararà “una de les crisis més grans” que viurà en democràcia, i per afrontar-la necessitarà “un Govern amb les idees clares i cohesionat”. Segons ha dit, no es pot “permetre el luxe” de tenir un vicepresident que “per lleialtat miri cap a una altra banda” o mantingui silenci, ni un govern que es “paralitzi” per discrepàncies de fons.

En una entrevista a La Sexta, Sánchez va carregar durament contra Iglesias i va dir que té “claríssim” que la seua exigència d’asseure’s al Consell de Ministres és el “principal escull” per a un acord de govern. Encara que no va voler confirmar el que es va filtrar de la reunió de la direcció socialista, que el líder de Podem li hauria reclamat una vicepresidència social i dos ministeris, el de Treball i el d’Hisenda, a més de portar la comunicació del Govern, va advertir Iglesias que la seua oferta d’un govern de coalició amb membres d’Unides Podem expira la setmana que ve, amb la votació per a la seua investidura. “Mantinc l’oferta fins al dia de la votació, després no hi haurà cap oferta”, va dir.

Per la seua banda, el responsable del Comitè Negociador de Pactes de Podem, Pablo Echenique, va respondre al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que “és obvi que vetar Pablo Iglesias és vetar-nos a tots”.

El 70% dels inscrits de Podem que han participat en la consulta convocada pel partit per decidir sobre la investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha optat per donar suport a un Govern de “coalició integral” amb el PSOE “sense vetos”.

Segons les dades facilitades ahir per Podem, dels 138.488 vots emesos, el 70% ha donat suport a aquesta fórmula de Govern amb els socialistes. Amb els seus vots, les bases de Podem recolzen la proposta de govern de coalició amb el PSOE en els termes que el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, planteja.

Divendres passat la formació va anunciar la convocatòria d’una consulta als seus inscrits perquè es pronunciessin sobre un futur acord amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per saber si prefereixen un govern de coalició en el qual hi hagi ministres de Podem o un Executiu monocolor “dissenyat pel PSOE” en el qual només hi hagi un acord programàtic. La consulta, oberta des de divendres passat fins ahir a les 11.00 hores, no incloïa com a opció la del vot en contra a la investidura de Sánchez, només preguntava sobre els termes del a Sánchez. Una vegada coneguda l’opinió de les bases, està previst que la direcció de Podem es torni a reunir el cap de setmana que ve per valorar els resultats i adoptar amb les seues confluències la posició per a la investidura, que es començarà a debatre en un ple al Congrés dilluns.

Nova investidura fallida al Parlament de La Rioja

La diputada de Podem a La Rioja Raquel Romero va mantenir ahir el seu bloqueig i ha truncat, amb el vot en contra, la investidura en segona votació de la candidata socialista a la Presidència del Govern riojà, Concha Andreu, que no va aconseguir la majoria simple del Parlament regional. Andreu va comptar amb setze vots a favor –quinze del PSOE i un de la diputada d’IU, Henar Moreno– i disset en contra –dotze del PP, quatre de Cs i el de Romero–. Ara s’obre un termini de dos mesos perquè la candidata busqui la confiança del Parlament riojà per a una nova votació i, si no ho aconsegueix, la Cambra es dissoldrà i es convocaran noves eleccions.

tracking