SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Iglesias fa un pas enrere i renuncia a entrar al Govern per poder pactar amb Sánchez

El líder de Podem posa com a condició elegir els seus ministres i tenir una representació “proporcional” als seus vots || El del PSOE es compromet a escoltar les seues propostes si no hi ha “imposicions”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al vídeo publicat ahir al seu Twitter.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al vídeo publicat ahir al seu Twitter.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va anunciar ahir que està disposat a no formar part d’un Govern de coalició presidit per Pedro Sánchez sempre que el seu partit pugui elegir d’entre els membres qui formarà part de l’Executiu i tinguin una representació “proporcional” al nombre de vots que van obtenir a les eleccions del 28-A. “No he de ser l’excusa del PSOE perquè no hi hagi un Govern de coalició d’esquerres. Ser o no al Consell de Ministres no serà un problema sempre que no hi hagi més vetos i la presència d’Unides Podem al Govern sigui proporcional als vots”, va assegurar Iglesias a través d’un vídeo al seu compte de Twitter. El secretari general de la formació morada ha decidit fer un pas enrere després que dijous Pedro Sánchez afirmés que està disposat a incorporar Unides Podem a un Executiu de coalició, sempre que no hi sigui Iglesias. Abans de l’anunci d’Iglesias, el PSOE va deixar la porta oberta que la portaveu parlamentària de Podem, Irene Montero, entrés a formar part del Consell de Ministres.

Després del pas que va fer el secretari general de Podem, Sánchez va assegurar que “escoltarà les seues propostes” sempre que no hi hagi “vetos ni imposicions”. Ara està previst que es posin en marxa de nou les intenses negociacions per aclarir la investidura de

ERC i JxCat mantenen la incertesa sobre el seu vot en la investidura de Sánchez

Sánchez

dilluns. La formació morada i els seus confluents van elogiar la decisió d’Iglesias i van instar l’equip de Sánchez a estar a l’altura. Des de Ciutadans, van titllar d’“espectacle lamentable” el “teatret” de les negociacions i van assegurar que “Espanya no es mereix” el vaivé de “cadires” entre socialistes i Podem. Per la seua banda, la ultradretana Vox va advertir el PSOE que amb la renúncia del líder de Podem se li “acaben les excuses” per no formar un govern de coalició i evitar “portar els espanyols a unes noves eleccions”.

D’altra banda, encara que el PSOE i Unides Podem acabin arribant a un acord, continuarien necessitant més vots per a la investidura de Pedro Sánchez. Entre d’altres, els del PNB, que ahir van assegurar que esperen que el gest d’Iglesias serveixi per iniciar una “veritable” negociació i van advertir que “s’equivoca” qui doni per fets els vots de la formació, que encara no ha revelat la seua orientació. També seria necessari que comptessin amb el suport dels partits independentistes. ERC va assegurar ahir que estan oberts a abstenir-se en la investidura si acaba cristal·litzant un pacte entre el PSOE i Unides Podem.

Una altra cosa és Junts per Catalunya, que es troba en ple debat intern entre partidaris i detractors de facilitar el nou govern, i que segueix en principi amb els plans de votar no encara que la decisió final la prendran dilluns després d’escoltar el discurs d’investidura del candidat socialista. Compromís i PRC ja tenen pactats els respectius sís a la investidura.

Després de la intervenció, tindrà lloc la primera votació, en la qual Pedro Sánchez necessitaria majoria absoluta (173 vots a favor) per ser escollit president.

En cas que no obtingui la majoria absoluta de vots necessaris, el dijous dia 25 de juliol tindrà lloc una segona votació en la qual només necessitaria una majoria simple, més sís que nos per ser elegit president del Govern.

MÚRCIA

PP i Ciutadans van comunicar ahir que acceptaran els compromisos exigits per Vox per donar suport a la investidura del candidat popular, Fernando López Miras, per la qual cosa la regió comptarà amb un govern de coalició entre el Partit Popular i la formació taronja. Després d’una reunió de tot just vint minuts de durada, el candidat popular va assegurar que la seua formació pot “assumir plenament” les propostes exigides per Vox, opinió que va compartir Cs. Les propostes les va recollir la formació de Santiago Abascal dijous passat i entre les peticions s’inclou el compromís a posar en marxa mesures per prevenir “la violència intrafamiliar” o una nova llei de Protecció Integral de la Família, amb “partides pressupostàries per al suport a la maternitat”. Tanmateix, la formació ultradretana va renunciar a qualsevol al·lusió a la reforma de la Llei d’Igualtat LGBTI, encara que manté la necessitat d’augmentar la inspecció educativa per evitar l’“adoctrinament a les aules”. Per la seua banda, la candidata del PP a la presidència de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va assenyalar l’acord a què s’ha arribat a Múrcia com “un pas endavant” per assolir un pacte que la faci presidenta de la comunitat.

El candidat obre amb el seu discurs dilluns el debat d’investidura El debat d’investidura començarà dilluns vinent a les 12.00 hores amb la intervenció de Pedro Sánchez i s’allargarà fins a les 20.30 hores amb la intervenció dels diferents grups parlamentaris, sempre que hi puguin participar tots abans de l’hora d’acabament del debat.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al vídeo publicat ahir al seu Twitter.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al vídeo publicat ahir al seu Twitter.EUROPA PRESS

tracking