SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Dissolució del Consell del Fòrum Constituent que presidia Llach

Trasllada el “debat sobre quin país volem ser” a la societat || El Parlament crearà una comissió per investigar la ‘violència institucional’ de l’1-O

452701_1.jpg

452701_1.jpgMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, presidit per Lluís Llach, anunciat el mes de novembre passat, s’ha dissolt i ha traslladat l’organització del “debat constituent” a la societat civil.

En una compareixença ahir després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, Llach va explicar que el consell assessor ha elaborat una metodologia perquè s’impulsi un debat constituent “des de l’autoorganització de la societat civil”. Va insistir que aquest debat no té com a objectiu elaborar una constitució catalana: “L’objectiu final d’aquest procés és debatre sobre quin país volem”. Va explicar que aquest debat es desenvoluparà en tres fases: la primera començarà a la tardor i acabarà al novembre, i servirà per impulsar la coordinació de les plataformes territorials ja creades –anomenades Enteses Territorials– que organitzaran els debats al territori. A partir del novembre començaran els “debats ciutadans participatius”, en els quals la ciutadania podrà expressar la seua opinió a partir de preguntes que ha elaborat el consell, i acabarà el març del 2020. L’última fase començarà a l’abril i serà la convocatòria del Fòrum Civil i Social, que s’encarregarà de sintetitzar i ordenar els resultats dels debats, i els presentarà al Parlament. Llach va criticar la “falta d’unitat estratègica dels partits”.

D’altra banda, els grups de JxCat, ERC, comuns i CUP van acordar impulsar una comissió d’investigació al Parlament sobre les càrregues de l’1 d’octubre que preveu citar els responsables de l’operatiu policial, ferits i experts per analitzar “l’expressió més violenta de violència institucional dels últims 40 anys”.

Altrament, el digital El Confidencial va afirmar ahir que “els presidents de les diferents empreses de l’Ibex-35 s’han implicat personalment i econòmicament a sufocar el procés d’independència de Catalunya”. Afirma que set de les companyies estatals més grans van finançar a petició de Mariano Rajoy una campanya internacional per les principals capitals d’Europa i ciutats dels Estats Units per tal de contrarestar la propaganda” del Govern català a l’exterior.

tracking