SEGRE

EUROPA IMMIGRACIÓ

Espanya demana a la UE una política comuna en immigració mentre Itàlia endureix la seua

Salvini aconsegueix tirar endavant sancions que poden arribar al milió a ONG que salvin migrants al mar || L’‘Open Arms’ continua esperant per desembarcar les 121 persones que porta a bord

Imatge del vaixell ‘Open Arms’ fa uns dies al seu pas per Barcelona.

Imatge del vaixell ‘Open Arms’ fa uns dies al seu pas per Barcelona.EFE/QUIQUE GARCÍA/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Senat italià va aprovar dilluns un decret antiimmigració impulsat per l’ultradretà Matteo Salvini, que suposa a més una victòria per al ministre de l’Interior i tensa encara més la relació amb el seu soci de Govern, el Moviment Cinc Estrelles (M5S). És l’anomenat “Decret seguretat bis”, una normativa que amplia l’anterior aprovada al juny i que entre altres coses imposa multes econòmiques a les ONG que entrin, transitin o atraquin en aigües territorials.

La llei no comptava amb el total suport de l’M5S, que podria haver tombat la normativa i el Govern, ja que es va sotmetre al vot de confiança al Senat, però Salvini, amb la meitat de senadors que els seus aliats, va obtenir llum verda a la Cambra Alta.

Amb l’aprovació del decret antiimmigració, Salvini arracona el seu soci de Govern, l’M5S

La norma estableix que el ministre de l’Interior pot limitar o prohibir l’entrada de naus en aigües territorials italianes per motius de seguretat i les multes poden arribar al milió d’euros per als comandants que incompleixin aquesta disposició, superiors a les sancions estipulades en un decret previ sobre seguretat.

A més, preveu més inversions per combatre la immigració irregular i la màfia, noves contractacions d’agents policials o es prohibeix l’entrada als recintes esportius als qui ataquin els àrbitres o protagonitzin incidents violents a l’estranger.

Mentrestant, el vaixell de l’ONG espanyola Open Arms espera amb 121 migrants a bord al Mediterran ides de fa cinc nits que algun país de la Unió Europea li autoritzi atracar en un port segur, ja que Itàlia i Malta mantenen els seus tancats.

La nau, que es troba en aigües internacionals davant l’illa italiana de Lampedusa, va rescatar l’1 d’agost passat 55 persones i el 2 d’agost 69 més. Un dia després van haver de ser evacuades tres dones rescatades per l’ONG espanyola per motius de salut.

Davant d’aquesta crisi, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va demanar a la Comissió Europa que intervingui en situacions com la de l’Open Arms i va manifestar que “és molt important que cadascú assumeixi la seua responsabilitat en l’àmbit que té delimitat i d’acord amb la convenció internacional”.

Mentrestant, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va sostenir a través del seu compte a Twitter que els Estats europeus “han d’assumir-ho ja que l’ajuda humanitària és un deure, no una opció”.

La primera de les embarcacions, rescatada pel Servei Marítim de la Guàrdia Civil, va arribar a les costes de Cartagena cap a les 16.00 hores amb sis immigrants a bord i la segona, amb onze irregulars, va ser atesa per membres de Salvament Marítim cap a les 22.30 hores, sent necessari traslladar a l’Hospital Santa Lucía un dels ocupants de la segona pastera per un trauma al braç dret.

Els immigrants eren tots homes, procedents, previsiblement, d’Algèria.

En el que van d’any han arribat a les costes de la Regió de Múrcia 164 immigrants en 17 pasteres, les mateixes embarcacions que l’any anterior, nou de les quals van ser localitzades en alta mar i només quatre a la línia de costa.

Rescaten 17 migrants de dos pasteres a prop de CartagenaCreu Roja va atendre ahir un total de 17 immigrants que van arribar en pastera a Cartagena i en bon estat de salut, segons van confirmar fonts de l’organització social.

tracking