SEGRE

PROCÉS ENTITATS

L’ANC replica a Tardà: “El nostre paper és condicionar la política”

La presidenta de l’entitat acusa ERC de tenir la “pell fina” i recorda que també critiquen JxCat || El Govern insta Sánchez a afrontar el problema territorial

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, després d’un Consell Executiu.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, després d’un Consell Executiu.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les manifestacions de dimarts de l’exportaveu d’ERC al Congrés Joan Tardà sobre l’ANC no van caure en sac foradat i la presidenta de l’entitat sobiranista, Elisenda Paluzie, li va replicar reafirmant el caràcter “neutral i apartidista” de l’organització que lidera. “El nostre paper és condicionar l’agenda política”, va afirmar Paluzie, després que Tardà els critiqués per haver-se convertit en un “contrapoder” i per les seues crítiques a l’estratègia dels dos principals partits independentistes. En aquest sentit, Paluzie va acusar els republicans de tenir la “pell fina” i va recordar que l’ANC també ha criticat la política de pactes seguida per JxCat després del període electoral. Així, com a exemple, va recordar les crítiques de l’entitat al pacte de JxCat amb el PSC per fer presidenta de la Diputació de Barcelona la socialista Núria Marín. Igualment, Paluzie va lamentar que Tardà “tingui un desconeixement del que ha fet l’ANC l’últim any” i va posar èmfasi que, gràcies a la iniciativa Eines de País, la candidatura impulsada per l’associació que va liderar Jordi Sànchez va guanyar les eleccions de la Cambra de Barcelona, col·locant-hi al capdavant un empresari independentista.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va instar el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, a desmarcar-se de PP i Cs en la qüestió territorial perquè, si no ho fa, “tot continuarà igual”. “Nosaltres oferirem diàleg”, va dir, i va admetre que “res fa pensar que la postura de Sánchez respecte de Catalunya canviï”.

Assenyala que Europa s’ha de pronunciar abans de la sentència de l’1-O sobre la immunitat de Junqueras

Així les coses, Aragonès va criticar que l’any que ve l’Estat “es reservi tot el marge de dèficit per al 2020” malgrat que “tres de les quatre potes” de l’Estat del benestar, que són sanitat, ensenyament i polítiques socials, depenen de les comunitats autònomes, mentre que només pensions és de competència estatal.

És per això que Aragonès va apuntar, en aquest sentit, a la necessitat que l’objectiu de dèficit per al 2020 se situï en el 0,3%.

En un altre ordre de coses, el vicepresident va assenyalar que la resolució del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat electe ha de ser adoptada anteriorment a la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l’1-O al tractar-se d’una qüestió prejudicial.

Aragonès reclama elevar l’objectiu de dèficitEl vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el Govern reclamarà a l’Executiu central que elevi els objectius de dèficit establerts per a aquest any i per al que ve, fixats ara en el 0,1% i en el 0% respectivament, a fi que Catalunya pugui afrontar les inversions que necessita. En aquest sentit, el titular de la conselleria d’Economia va explicar que la Generalitat desitja que l’objectiu de dèficit per a aquest any sigui del 0,3% i que per al 2020 estigui “per sobre del 0%”.

tracking