SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

El capità de l’‘Open Arms’ demana a Espanya que doni asil a 31 menors que ha rescatat

L’ONG aconsegueix evacuar nou persones mentre espera un port segur || El ministre Ábalos: “Em molesten els abanderats de la humanitat que no han de prendre mai una decisió”

Imatge de l’amuntegament dels refugiats a bord del vaixell ‘Open Arms’.

Imatge de l’amuntegament dels refugiats a bord del vaixell ‘Open Arms’.@OPENARMS_FUND

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El capità del vaixell Open Arms, Marc Reig, va demanar ahir a l’ambaixada espanyola a Malta que doni asil als 31 menors rescatats en alta mar i designi un port per al seu trasllat. Reig, natural de Bellpuig, va sol·licitar a l’ambaixada que tramiti el procediment d’asil de manera urgent, “atesa la situació d’incertesa en la qual es troba el vaixell Open Arms, que roman sine die en aigües internacionals”. El capità va assegurar que els 31 menors “compleixen les condicions per ser reconeguts com a refugiats” i va indicar que aquesta situació ja es va posar en coneixement del Tribunal de Menors i de la Procuradoria de Menors de Palerm sense obtenir resposta.

Mentrestant, les dos dones amb problemes mèdics que requerien atenció especialitzada van ser evacuades ahir a Malta juntament amb els seus familiars del vaixell, en total vuit persones. Diumenge a la nit també va ser evacuat per Itàlia un jove eritreu amb tuberculosi pulmonar en estat greu.

Per la seua part, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va afirmar que el vaixell Open Arms té “pavelló espanyol”, si bé va indicar que el “molesten” els “abanderats de la humanitat que no han de prendre mai una decisió, els que creuen que només ells salven vides, des de l’àmbit privat. Nosaltres ho fem a través de Salvament Marítim, que no posa un vaixell, sinó força més, i va rescatar l’any passat 50.000 persones al mar”. Així ho va assenyalar Ábalos en una entrevista a El País, en la qual nega que el Govern socialista s’hagi posat de perfil.

Així mateix, Ábalos va titllar de “frivolitat inadmissible respecte del drama humà” que viuen les persones migrants de l’Open Arms les declaracions del ministre d’Interior italià, Matteo Salvini, que va ironitzar amb traslladar-los a Eivissa i Formentera, i així “es divertirien”. El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va retreure al ministre les seues paraules i li va recordar les multes i penes de presó a les quals s’arrisquen per la seua tasca de rescat al Mediterrani.

Per la seua part, el vaixell de rescat Ocean Viking va rescatar 105 migrants més, segons van confirmar les ONG SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres (MSF), amb la qual cosa ja té 356 persones a bord, xifra que supera de llarg la capacitat de la nau, de tot just dos-cents passatgers.

Mentrestant, des de Brussel·les, la Comissió Europea (CE) va assegurar que encara no ha rebut “una petició formal de cap Estat membre en aquest moment per iniciar la coordinació”, que va recordar que una solució a aquest assumpte depèn de la voluntat de les capitals.

D’altra banda, Salvament Marítim va rescatar ahir 75 adults i tres nens que viatjaven en dos pasteres localitzades al mar d’Alborán.

Javier Bardem demana a Sánchez que lideri la solució europeaL’actor Javier Bardem ha demanat al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que lideri un procediment de repartiment entre els països de la UE dels migrants rescatats pel vaixell humanitari Open Arms. Per a Bardem, Espanya és “el país idoni i just” per coordinar i liderar el repartiment a la UE dels rescatats. Per això, fa “una crida urgent” a Sánchez “perquè lideri aquest procediment” i “faci així un treball que estigui conforme a la dignitat i ètica i humana que Open Arms representa com a organització espanyola davant la resta del món”. “És una cosa que un país membre de la Comunitat Europea necessita coordinar i liderar”, subratlla.

Imatge de l’amuntegament dels refugiats a bord del vaixell ‘Open Arms’.

Imatge de l’amuntegament dels refugiats a bord del vaixell ‘Open Arms’.@OPENARMS_FUND

tracking