SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Nova polèmica entre Esquerra i JxCat per la “unitat estratègica”

Afins a Tardà i Rufián advoquen per eleccions immediates i un Govern amb els comuns || Els postconvergents critiquen que no vulguin llistes unitàries

Imatge d’arxiu de Joan Tardà i Gabriel Rufián, al Congrés dels Diputats.

Imatge d’arxiu de Joan Tardà i Gabriel Rufián, al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i JxCat han protagonitzat una nova polèmica entorn de la “unitat estratègica” de l’independentisme i la seua incidència de cara als pròxims pressupostos de la Generalitat.

L’origen de la polèmica es deriva d’unes declaracions de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, de dimarts en les quals va animar la CUP a donar suport als pressupostos de la Generalitat per al 2020 independentment que les forces sobiranistes aconsegueixin pactar una unitat estratègica, en les converses que mantenen en paral·lel i amb discreció.

Segons ella, “per poder arribar a acords és millor si comparteixes una estratègia”, però, “encara que això no s’aconseguís, és evident que hi ha unes necessitats del dia a dia” i unes “urgències” en àmbits com la sanitat, l’educació o els assumptes socials, per la qual cosa va fer una “apel·lació de responsabilitat” a la CUP, i també va allargar la mà als comuns i al PSC per parlar de pressupostos.

Ha afegit més llenya al foc l’aparició d’un document congressual d’ERC, avançat per Unió Digital i impulsat per un sector afí a Joan Tardà i Gabriel Rufián, en el qual s’aposta per avançar les eleccions a Catalunya i formar un Govern que inclogui els comuns.

Des de Twitter, la diputada de JxCat al Parlament Gemma Geis va retreure a ERC que desvinculi pressupostos i unitat estratègica, alhora que suggereixi eleccions anticipades a Catalunya i un pacte amb els comuns. “ERC demana unitat estratègica per avançar cap a la independència, sense llistes unitàries. La CUP obre la porta a pactar uns pressupostos i un full de ruta nacional, diguem-ne, unitat estratègica. I aquí tenim la resposta. Això sí, eleccions ja i pacte amb els comuns”, va lamentar.

L’edil de JxCat a l’ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, també va sortir al pas de la polèmica per llançar a ERC una advertència. “L’estratègia unitària és l’únic camí cap a la independència. Sense excepcions. Investidura de Pedro Sánchez, aprovació de pressupostos, formació de Govern... tot s’ha de treballar conjuntament o no ho aconseguirem”, va dir Artadi en un tuit.

tracking