SEGRE

TERRORISME EFEMÈRIDE

Forn acusa Madrid d’ocultar la connexió de l’imam de Ripoll i el CNI

“El Govern espanyol ha optat per l’obscurantisme”, assegura || Tres terroristes supervivents continuen en presó provisional a l’espera de judici

Moments posteriors a l’atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, tal dia com avui del 2017.

Moments posteriors a l’atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, tal dia com avui del 2017.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la vigília del segon aniversari dels atemptats jihadistes de Barcelona i de Cambrils, que van deixar 16 víctimes mortals i al voltant de 140 ferits, a més de vuit terroristes morts, el que era llavors conseller d’Interior, Joaquim Forn, va acusar el Govern central d’haver ocultat la connexió entre els serveis d’intel·ligència espanyols i Abdelbaki es-Satty, imam de Ripoll i considerat el cervell dels atacs. “El Govern espanyol ha optat per l’obscurantisme”, va retreure des de la presó de Lledoners en declaracions al diari Ara. En aquest sentit, va argumentar que es tracta de “dades importants que no es poden quedar al calaix, estan ben fonamentades i requereixen una resposta urgent del CNI”, amb referència a les últimes dades revelades a Público, que apunten a l’estreta col·laboració entre l’espionatge espanyol i Es-Satty.

D’altra banda, el que va ser conseller al Govern de Carles Puigdemont i en presó preventiva des del 2 de novembre del 2017 per l’1-O també va afirmar que, a compte dels atemptats de Barcelona i de Cambrils, es va ordir una campanya per “desprestigiar” els Mossos d’Esquadra. “Això em va fer molt mal”, va confessar el també regidor de l’ajuntament de la capital catalana per JxCat.

Per la seua banda, Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Saïd Ben Iazza, sospitosos de col·laborar amb la cèl·lula jihadista que va perpetrar els atacs, continuen en presó provisional a l’espera de judici. Tanmateix, la Fiscalia i l’Audiència Nacional consideren que no hi ha prou indicis per provar que coneixien exactament els plans dels terroristes que van executar el doble atemptat. D’aquesta manera, seran jutjats per diversos delictes, però cap d’ells per assassinat. La investigació ja es troba a la fase final i s’espera que en els pròxims mesos el jutge José Luis Calama dicti la interlocutòria en la qual doni per conclòs el sumari d’aquest cas.

Els atemptats de Barcelona i de Cambrils van deixar una marca profunda i perenne a les víctimes. “Veig una furgoneta així i tremolo”, va manifestar Ramon Serrano, testimoni de l’atropellament a la Rambla.

tracking