SEGRE

PARLAMENT ADMINISTRACIÓ

El Govern denunciarà l’Estat per no pagar l’IVA ni les bestretes del finançament

“Aquests 1.300 milions són nostres, corresponen per llei al poble de Catalunya i els estan retenint de forma irregular”, afirma || Justifica el tancament de la caixa de la Generalitat per no generar dèficit

Aragonès, ahir, amb la presidenta de la comissió d’Economia del Parlament, Teresa Pallarès.

Aragonès, ahir, amb la presidenta de la comissió d’Economia del Parlament, Teresa Pallarès.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el Govern presentarà un recurs contenciós administratiu contra l’Executiu de Pedro Sánchez al “retenir de manera irregular” un total de 1.317 milions d’euros que “corresponen per llei al poble de Catalunya”. Aquesta quantitat és el resultat de la suma de les transferències pendents pels avanços del sistema de finançament autonòmic i per la recaptació de l’IVA. Aragonès, que va comparèixer davant de la comissió d’Economia i Hisenda del Parlament per explicar les retallades que ha ordenat a l’administració catalana i a les empreses públiques amb autonomia financera, va arremetre contra la inacció del Gabinet socialista, que diu que no entrega aquests fons a Catalunya perquè està en funcions.

“Incompleixen la llei i ens estan ofegant econòmicament”, va denunciar el vicepresident, alhora que va afirmar que l’Estat és “deslleial” amb la Generalitat. “Per la nostra banda, nosaltres sí que complim els objectius que ells mateixos ens van marcar”, va concloure. Aragonès també va lamentar que la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, actuï com el seu antecessor en el càrrec, el popular Cristóbal Montoro.

Aragonès acusa Madrid de “deslleialtat” i defensa que el Govern sí que compleix les obligacions

L’oposició assenyala la necessitat d’aprovar els pressupostos i apressa a reformar el finançament

En aquest sentit, va recordar que Montero criticava aquesta mateixa situació quan era consellera d’Hisenda andalusa. Va explicar que aquest bloqueig de fons no el pateix només Catalunya, sinó que la resta de comunitats, a excepció d’Euskadi i de Navarra, estan travessant les mateixes dificultats. “Estan actuant en contra de tots els ciutadans espanyols”, va assegurar, i va criticar que el Govern central parli d’Espanya com “el país més descentralitzat del món” mentre aplica un “centralisme pur i dur de tall jacobí”. Va oferir la mà a totes les comunitats autònomes perquè s’afegeixin al recurs que prepara la Generalitat i al qual donarà llum verda el Consell Executiu de la setmana que ve a fi de donar el “màxim de celeritat” al procés.

En vista d’aquests arguments, Aragonès va assenyalar que la Generalitat s’ha vist obligada a tancar la caixa perquè no rep els diners que li corresponen de l’Estat i, alhora, l’Estat no li permet incórrer en dèficit. I és que, per al vicepresident, l’administració catalana no té problemes de despesa, sinó de recaptació, perquè Madrid recull els impostos i després no envia els diners a la Generalitat. A més, va negar haver ordenat “retallades”. “No són retallades, és una priorització dels recursos”, va afirmar, i va assegurar que l’ordre blinda el pagament de nòmines, la renda garantida de ciutadania, les subvencions en fase d’estudi, el síndic de greuges, o fons com l’agrari o el de prevenció d’incendis, entre altres.

tracking