SEGRE

SANITAT

Descobreixen que un fàrmac que anava a ser retirat frena el càncer de bufeta

Actua com a inhibidor d’una proteïna clau en el desenvolupament i la progressió dels tumors

Un investigador del Laboratori de Teràpia Molècular del Càncer de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques.

Descobreixen que un fàrmac que anava a ser retirat frena el càncer de bufetaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar Investigaciones Médicas (IMIM) han descobert que un fàrmac que s’anava a retirar del mercat perquè amb prou feines s’utilitzava frena el creixement tumoral i evita la progressió del càncer de bufeta metastàtic en pacients que no responen als tractaments habituals.

L’estudi, que ha comptat amb la participació de doctors de l’Hospital del Mar, ha demostrat l’eficàcia del fàrmac TAK-228, que actua com a inhibidor d’una proteïna clau en el desenvolupament i la progressió dels tumors, la mTORC1/2.

Els investigadors han dissenyat un assaig clínic, que encara està en curs, en el que s’ha avaluat el medicament en set pacients diferents, dels quins quatre han mostrat resposta positiva al fàrmac.

El càncer de bufeta és el cinquè més freqüent del món, està molt relacionat amb el tabaquisme, que provoca entre el 70 i el 75 % dels casos, i afecta més homes que dones.

Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), aquest tipus de càncer va provocar 4.620 morts a tot Espanya, de les quals 821 es van registrar a Catalunya.

tracking