SEGRE

EUROPA MIGRACIÓ

El Govern central durà a Espanya 15 rescatats de l’‘Open Arms’ en un vaixell de l’Armada

Calvo manifesta que era l’acord de repartiment amb uns altres cinc països || El fiscal italià que va ordenar el desembarcament culpa els governs de Madrid i de Roma de la inacció durant 19 dies

Concentrats davant del ministeri d’Exteriors en solidaritat amb els immigrants de l’‘Open Arms’.

Concentrats davant del ministeri d’Exteriors en solidaritat amb els immigrants de l’‘Open Arms’.JESÚS HELLÍN EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va indicar ahir que Espanya acollirà 15 migrants del centenar de persones rescatades i que van desembarcar al port de Lampedusa del vaixell humanitari Open Arms, segons el repartiment que es va fer inicialment entre Portugal, Espanya, França, Alemanya, Luxemburg i Romania. “En principi, pel que fa al repartiment que vam fer incloent Romania, eren 15, suposem que aquest serà el repartiment que es mantindrà”, va dir Calvo.

Els recollirà el vaixell de l’Armada Audaz, enviat pel Govern espanyol dimarts a Lampedusa amb la missió d’“acompanyar” l’Open Arms i “assistir” els migrants. Calvo va defensar que recollir els migrants amb l’Audaz és “molt més segur i molt més fàcil” que haver contractat un avió.

El vaixell ‘Ocean Viking’, amb 356 persones a bord, alerta que només té menjar per a 5 dies més

A Itàlia, el fiscal d’Agrigent, Luigi Patronaggio, va demanar al jutge d’instrucció d’aquesta ciutat siciliana que confirmés el segrest preventiu del vaixell de rescat, que es troba a Porto Empedocle. Patronaggio assegura, al decret del segrest, que el salvament dels 163 nàufrags de l’Open Arms, que van estar 19 dies a la deriva al Mediterrani, era una obligació per a l’ONG, per a Espanya i per a Itàlia. En aquest informe, detalla que Espanya va intervenir amb 17 dies de retard, encara que sempre va estar en coneixement dels problemes de l’Open Arms, de bandera espanyola, ja que l’ONG va informar de la seua situació i va demanar un port segur tant a les autoritats espanyoles com italianes. Daltra banda, la confiscació del vaixell de rescat posa el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, com a principal sospitós per no permetre el desembaracament de l’Open Arms al port de Lampedusa. Les autoritats italianes van immobilitzar el vaixell després de comprovar que hi ha una sèrie d’“anomalies greus”, per la qual cosa no podrà tornar a navegar “fins que s’hagin corregit”.

Des de França, el president Emmanuel Macron, va considerar que en el desembarcament d’immigrants rescatats al Mediterrani s’han pres “decisions inacceptables” i la gestió d’aquest tema és “insatisfactòria”, en una clara al·lusió a l’ocorregut amb l’Open Arms, al desembarcament del qual es va oposar repetidament Salvini.

Per la seua part, el vaixell Ocean Viking, amb 356 migrants i refugiats a bord, només té subministraments de menjar per a 5 dies, segons van alertar Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée.

L’ONG no tem sancions perquè “ha complert la legalitat”Jaime Rodrigo de Larrucea, doctor en dret marítim i assessor legal de l’Open Arms, va explicar ahir tant a TV3 com a La Sexta que la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar, al seu article 98, imposa l’obligació al capità de qualsevol vaixell del salvament de vides humanes. “També se li imposa als Estats”, va explicar l’expert. Per això, va assegurar que l’ONG compleix la legalitat i que el que falla realment és el deure jurídic de cooperació que tenen tant Espanya com Itàlia.

tracking