SEGRE

LLATINOAMÈRICA MEDI AMBIENT

Macron acusa el Brasil de mentir en la crisi amazònica

S’oposarà a l’acord entre la UE i Mercosur || El líder brasiler li replica i l’acusa de tenir una “mentalitat colonialista”

Incendi a Chapada dos Guimarães, a Mato Grosso (Brasil).

Incendi a Chapada dos Guimarães, a Mato Grosso (Brasil).EFE/ BOMBEROS MATO GROSSO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tensió entre els presidents de França, Emmanuel Macron, i el Brasil, Jair Bolsonaro, amb el teló de fons dels incendis a l’Amazònia, es va traslladar ahir al terreny econòmic, amb l’amenaça de París de vetar l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i Mercosur. Macron va anunciar que el seu país no el firmaria en les condicions actuals, al considerar que Bolsonaro va mentir quan fa uns mesos va assumir compromisos sobre la protecció de la biodiversitat que no està respectant.

Aquesta qüestió, recorden a París, era un dels condicionants perquè França posés la seua firma sota un pacte que desperta susceptibilitats també referent a la protecció sanitària dels productes, que transitaran de forma més lliure quan s’apliqui.

La decisió va molestar el líder ultradretà brasiler. “El Govern brasiler està obert al diàleg, basat en dades objectives i respecte mutu. El suggeriment del president francès que els assumptes amazònics es discuteixin al G7 sense la participació dels països de la regió evoca una mentalitat colonialista equivocada al segle XXI”, va afirmar el mandatari brasiler a Twitter. El mandatari va lamentar a més que Macron intenti “instrumentalitzar” una qüestió interna del Brasil i altres països de l’Amazones per “obtenir guanys polítics personals”.

Tanmateix, Macron compta amb el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en la decisió. Irlanda, a la qual preocupen els perjudicis de l’acord amb Mercosur per als seus propis productors, també va aprofitar per afegir-se a l’amenaça de bloqueig de l’acord comercial.

El pulmó del planeta, arrasat per les flamesLa selva de l’Amazones, el conegut com a pulmó del planeta, es crema de forma imparable des del 9 d’agost amb més de 40.000 focus actius que s’estenen pel Brasil, el Perú i Bolívia. La Unió Europea va oferir ajuda tant al Brasil com a Bolívia per donar suport als esforços de cara a combatre els focs.

tracking