SEGRE

PANORAMA

Madrid exigeix canvis en el pla d’Acció Exterior de la Generalitat o presentarà recurs

Entén que supera les competències de les autonomies i de la mateixa Constitució || Anuncia un requeriment d’incompetència reclamant al Govern que modifiqui, derogui o retiri la iniciativa

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, amb el ministre Luis Planas.

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, amb el ministre Luis Planas.EFE/MARISCAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va acordar ahir fer el primer pas per recórrer el Pla d’Acció Exterior de la Generalitat a l’entendre que supera les competències de les autonomies en aquesta matèria i incompleix per tant la Constitució: “Ofereix una projecció de Catalunya com a Estat.” Segons va anunciar en roda de premsa després del Consell de Ministres la portaveu en funcions, Isabel Celaá, la Generalitat té uns dies per retirar-lo abans que l’Executiu socialista el porti el Tribunal Constitucional.

El requeriment és sobre el pla d’acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el passat 25 de juny. Es tracta d’una advertència que el Govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d’un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l’Estat, un moviment que és un pas previ a portar la qüestió davant del Tribunal Constitucional.

Per a Madrid, el document té expressions “equívoques” i un “ús retorçat del llenguatge”

Entre d’altres, Celaá va posar d’exemple que el pla presenta Catalunya “com a subjecte internacional” i “obvia” que l’acció exterior autonòmica s’ha “de coordinar” amb l’estatal.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, que exerceix també les competències en Política Territorial en aquest Executiu en funcions, va explicar a la mateixa roda de premsa que el Govern vol “donar una oportunitat” a la Generalitat per evitar el conflicte al Tribunal Constitucional i va censurar el contingut de la iniciativa catalana. “Efectuem aquest requeriment per restaurar la legalitat constitucional”, va afegir.

Planas va precisar que el document va ser publicat en català i en anglès amb expressions “equívoques” i un “ús retorçat del llenguatge”. Es qualifica els consellers de ministres i Catalunya, de “país”, permetent la intermediació en conflictes internacionals o de relacions consulars, “la qual cosa no es correspon amb una administració autonòmica”, segons l’expressió feta servir en anglès. Es concedeix a Catalunya relacions diplomàtiques i consulars i altres capacitats que la Constitució reconeix en exclusiva a l’Estat.

El Govern central va explicar que les autonomies poden elaborar plans estratègics, però sempre recollint els principis de la llei d’Acció Exterior i al·ludint-hi. En el cas català, ni s’esmenta, com tampoc altres normes, tractats o acords internacionals ni qualsevol referència a la coordinació amb la política exterior espanyola.

Per a Quim Torra, l’Executiu central, a més d’“ofegar” financerament Catalunya, també vol “acabar amb l’acció exterior catalana”.

Per la seua part, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va assegurar que la Generalitat farà “front a l’enèsima arbitrarietat del govern espanyol”. Bosch va assegurar que l’acció exterior de Catalunya “no només és legal i legítima, sinó que és necessària”.

Torra insisteix en la confrontació com a resposta a MadridEl president de la Generalitat, Quim Torra, va denunciar ahir la nova advertència de l’Executiu de Pedro Sánchez i va defensar que l’única sortida que té la Generalitat és la “confrontació democràtica” que ell mateix va anunciar dimarts. “El Govern espanyol avui ens fa saber que vol acabar amb l’acció exterior catalana. No hi ha cap altre camí que la confrontació democràtica i la defensa dels nostres drets socials i polítics”, va resumir el president català al seu compte de Twitter.

tracking