SEGRE

POLÍTICA EL NOU GOVERN D?ESPANYA

Sánchez rebutja la coalició amb Podem i vol pactar un programa com a “tercera via”

Recorda que té temps fins al 23 de setembre per aconseguir la investidura i evitar unes noves eleccions || Rebutja els vots d’ERC i JxCat per ser investit i fa una crida a PP i Ciutadans a abstenir-se

Imatge recent de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Imatge recent de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, el socialista Pedro Sánchez, rebutja de nou un Govern de coalició amb Podem i confia evitar la convocatòria d’unes noves eleccions mitjançant una “tercera via”, un Govern basat en un programa comú progressista, que permeti no només la investidura sinó també una legislatura estable. “No hem d’anar a eleccions”, va recalcar en una entrevista al diari El País, però va advertir que això no depèn només del PSOE.

“Entre unes eleccions i un Govern de coalició hi ha una alternativa, una tercera via, que és un Govern amb un programa comú progressista”, va afirmar. Sánchez va explicar que la setmana que ve presentarà aquest programa públicament, i també al grup parlamentari d’Unides Podem per obtenir el “suport necessari perquè la legislatura es posi a caminar i tinguem aquest Govern progressista que van votar els espanyols”.

La majoria de votants prefereix un pacte de PSOE i Podem abans que uns altres comicis, segons un sondeig

Sánchez considera que hi ha temps fins al 23 de setembre per negociar els punts essencials d’aquest programa comú progressista, i va recordar que als seus Governs sempre hi ha hagut ministres independents. Va insistir a descartar un Govern de coalició tal com planteja Podem i va adduir que no tindria cohesió, i va defensar constituir un Executiu progressista que no depengui de les forces independentistes per obtenir majoria parlamentària. Sobre aquesta última qüestió, va valorar que el nivell de suport al sobiranisme està al nivell més baix des de l’any 2017, i va rebutjar buscar l’acord d’ERC i JxCat per ser investit president. “No fan falta els seus vots”, va afirmar. “Amb l’abstenció del PP i de Cs hi ha Govern.” Les declaracions del president en funcions van provocar sorpresa tant a Podem com al PP i Ciutadans (vegeu el desglossament). Aquestes últimes formacions van descartar l’abstenció que planteja el líder socialista.

Davant la possibilitat de noves eleccions, la majoria de la ciutadania prefereix no tornar a les urnes. Així es desprèn d’una enquesta de Sigma Dos per al diari El Mundo, segons la qual el 54,9 per cent prefereix que el desenllaç a la paràlisi política existent des de la investidura fallida de juliol es resolgui amb un acord de govern entre el PSOE i Unides Podem.

Al contrari, un 36 per cent advoca per la repetició electoral, una xifra que pràcticament coincideix amb la que llança un altre sondeig publicat al diari La Razón sobre aquesta mateixa qüestió (34,9 per cent).

Iglesias qüestiona el líder del PSOE i Casado descarta l’abstencióEl secretari general d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va lamentar que el PSOE no hi hagi contactat en tot l’agost i que encara no hi hagi data confirmada per a una nova trobada amb Pedro Sánchez. “Vol eleccions i no busca acords o pretén negociar-ho tot a l’últim minut”, va escriure a Twitter, i va preguntar al líder socialista si creu que aquesta actitud és “responsable”. Per la seua part, el líder del PP, Pablo Casado, va reiterar la negativa a facilitar la investidura de Pedro Sánchez i va avisar que, “decideixi el que decideixi” el president en funcions, els populars treballen per afrontar “qualsevol possibilitat” per “tornar a liderar el país”. Durant un acte del partit a Àvila, va assegurar que el PP “no vol eleccions generals”. Al seu torn, el dirigent de Cs Carlos Carrizosa va exigir a Sánchez que deixi la “comèdia” i que pacti ja amb els seus “socis naturals”, amb referència a Unides Podem.

tracking