SEGRE

PROCÉS INSTITUCIONS

Torrent aposta per anar a eleccions si el Govern no aprova els comptes

Però Budó ho deixa en mans de Torra: “El president és l’únic que té competències per decidir-ho” || L’Eurocambra es pronunciarà sobre la immunitat de Junqueras

A Brussel·les - Carles Puigdemont, el president Torra i el nou líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, van presidir ahir una reunió de la formació a Brussel·les per estudiar la resposta davant de la sentència de l’1-O i encarar el nou cu ...

A Brussel·les - Carles Puigdemont, el president Torra i el nou líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, van presidir ahir una reunió de la formació a Brussel·les per estudiar la resposta davant de la sentència de l’1-O i encarar el nou cu ...ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, va assegurar ahir que serà “molt difícil continuar amb la legislatura” si el Govern no aconsegueix aprovar els pressupostos de l’any que ve. En declaracions a Catalunya Ràdio, el també dirigent d’ERC va assenyalar a Oriol Junqueras com el seu candidat a la presidència de la Generalitat i va insistir en l’aposta per un Govern de concentració en el qual també estiguin representats la CUP i els comuns. “Han d’estar a l’altura d’aquest moment històric”, va subratllar. Torrent, que també va assenyalar que, malgrat l’assenyalament del judici contra el president, Quim Torra, per no haver retirat els llaços grocs dels edificis públics per al 25 i 26 d’aquest mes, manté per a aquells dies el debat de política general al Parlament, va assegurar que “ningú de Junts per Catalunya li ha plantejat la idea d’investir Carles Puigdemont” com a rèplica a la sentència de l’1-O. “Qualsevol resposta ha d’estar orientada a obrir un escenari millor que l’anterior”, va afirmar.

Les paraules de Torrent no van caure en sac foradat per a la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que va remarcar que “el president Torra és l’únic que té competències per decidir si va a eleccions o si se sotmet a una qüestió de confiança, i no s’ha manifestat en aquest sentit”.

El Govern inicia els tràmits per portar a la Justícia l’informe d’Exteriors per desacreditar el procés

Budó, que així mateix va afirmar que les dates del judici contra Torra no compleixen les “garanties processals”, també va anunciar que el Govern emprendrà accions legals contra l’informe d’Espanya Global que exposa arguments contra el procés perquè els diplomàtics espanyols els difonguin a l’estranger. En aquest sentit, va assenyalar que el document “perjudica la imatge de Catalunya, especialment a l’exterior”, i va explicar que ho han posat en coneixement de la Fiscalia per si és constitutiu de delicte i també han enviat un requeriment com a pas previ a la via contenciosa administrativa.

En un altre ordre de coses, el president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, va autoritzar ahir els serveis jurídics de la institució a elaborar un informe sobre la situació d’Oriol Junqueras que, malgrat haver estat elegit eurodiputat a les eleccions del 26 de maig, no va poder recollir la seua acta al no ser autoritzat pel Tribunal Suprem. Aquesta decisió va arribar després que la comissió d’Assumptes Jurídics de l’Eurocambra instés Sassoli a pronunciar-se en aquest sentit i que el legislatiu comunitari presentés al·legacions en el cas que se segueix per aquesta qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i la vista del qual està programada per al 14 d’octubre. Després de fer-se pública la decisió, Ibán García del Blanco, eurodiputat del PSOE, va sortir al pas i va assegurar que l’informe dels lletrats no tindrà “càrrega política”.

Les lleidatanes Anna Simó i Ramona Barrufet, que van formar part de la Mesa del Parlament durant l’etapa de Carme Forcadell al capdavant de la institució, afirmen que, la tardor de fa dos anys, van complir amb el reglament de la Cambra i van preservar el debat polític. Així consta als escrits de defensa que es van fer públics ahir i es van presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pels delictes que se’ls imputen en relació amb l’1-O de cara al judici que se seguirà en aquest òrgan judicial contra elles en els propers mesos. Així doncs, la defensa de Simó esgrimeix que la Mesa no pot actuar com a “filtre de constitucionalitat” ja que això equivaldria a introduir una “censura”. Al seu torn, la de Barrufet, en sintonia a més amb els arguments sostinguts pels també exmembres de la Mesa Lluís Corominas i Lluís Guinó, subratlla que l’òrgan de govern del Parlament no pot seguir “criteris de discrecionalitat o oportunitat, sinó que ha d’exercir de forma reglada d’acord amb el reglament”.

BARCELONA

Eva Granados, diputada del PSC al Parlament, va anunciar ahir que els socialistes catalans no seran presents, per primera vegada, a l’acte institucional de la Diada, que se celebrarà dimarts de la setmana que ve a la nit a la plaça Sant Jaume.

“És de reivindicació independentista i ens exclou”, va manifestar, perquè “està dedicat als presos i exiliats”. Granados, a més, va afegir que “ens fa molta pena no poder participar-hi”. Tanmateix, el PSC sí que serà present en altres actes, com l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

D’altra banda, l’ANC va anunciar ahir que ja ha superat la xifra de 180.000 inscrits per a la manifestació independentista de la Diada, a la qual aquest any no assistirà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al no sentir-se “representada”. A més, l’entitat va comunicar que ja ha venut 205.000 samarretes i tancat 700 autobusos.

tracking