SEGRE

REGNE UNIT BREXIT

El Parlament pressiona Johnson abans de suspendre'l cinc setmanes

El president de la Cambra, John Bercow, anuncia la dimissió per al 31 d’octubre || Els diputats ordenen al ‘premier’ revelar els seus plans secrets per al Brexit

Boris Johnson, ahir durant la visita a Irlanda.

Boris Johnson, ahir durant la visita a Irlanda.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va tancar ahir a la nit les portes fins al proper 14 d’octubre. A l’agost el primer ministre, Boris Johnson, va demanar permís a la reina Isabel II per suspendre les sessions parlamentàries fins al 14 d’octubre, data en la qual presentarà un nou programa de govern. Durant cinc setmanes, els diputats quedaran anul·lats en la seua funció, mentre a Downing Street cavil·len com esquivar l’obligació legal d’arribar a un acord amb Brussel·les o sol·licitar una nova pròrroga. Amb motiu de la suspensió del Parlament, l’oposició i vint-i-un diputats conservadors van aconseguir tramitar una llei que obliga Johnson a demanar una pròrroga de tres mesos si no hi ha acord abans del 31 d’octubre. La Cambra dels Comuns havia de votar ahir si autoritza Johnson a convocar eleccions anticipades el pròxim 15 d’octubre. Al tancament d’aquesta edició, encara no s’havien pronunciat però la proposta tenia poques possibilitats de tirar endavant. El premier britànic va reiterar que segueix disposat a negociar per “aconseguir un acord” amb la UE i va reconèixer que un divorci caòtic seria un “fracàs” per a la classe política. La Cambra dels Comuns sí que va aprovar ahir a la nit ordenar a Johnson entregar els missatges privats que es va intercanviar amb els assessors per preparar la suspensió del Parlament i els documents secrets que detallen els preparatius per a un Brexit sense acord.

El primer ministre haurà de publicar abans de demà a les 23.00 hores els documents de l’operació Yellowhammer. D’altra banda, el president del Parlament, John Bercow, va anunciar que el pròxim dia 31 d’octubre dimitirà del càrrec després de deu anys. Procedent del partit de Johnson, és un obstacle per al Brexit dur.

Maroto va assegurar que el Govern s’ha vist obligat a reforçar els plans aprovats de cara a un Brexit dur i va traslladar a les empreses espanyoles que operen en aquest país l’aprovació divendres passat al Consell de Ministres d’un pla de màrqueting valorat en 33,3 milions d’euros que, entre altres comeses, intentarà “fidelitzar turistes britànics”. L’objectiu és poder actualitzar les mesures i els plans de contingència en el cas que produeixi una sortida abrupta del Regne Unit en els propers dos mesos.

Maroto assegura que Espanya està preparada per a un Brexit sense acord ? Espanya està “preparada” per afrontar un possible Brexit dur i pretén seguir sent una “destinació prioritària” per als turistes britànics, segons va afirmar ahir la ministra d’Indústria en funcions, Reyes Maroto, en una reunió a Londres amb empreses espanyoles.

tracking