SEGRE

VÍDEO. La gota freda sega ja 4 vides, desborda el Segura i causa múltiples destrosses

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pluges torrencials que des d’ahir dijous fuetegen el sud-est espanyol han causat ja quatre víctimes mortals i ha provocat l’evacuació d’almenys 3.500 persones, el desbordament del riu Segura a diverses zones i greus destrosses i pèrdues econòmiques. El temporal ha obligat al tancament de més de 80 carreteres (11 d’elles de la xarxa principal) a les províncies de València, Alacant, Múrcia, Almeria i Albacete; a interrompre la circulació ferroviària a Múrcia i parcialment a València i a suspendre el trànsit aeri a Almeria i Múrcia.

Amb precipitacions que han superat els 400 litres per metre quadrat en 48 hores en localitats com Oriola, les riuades han afectat àmplies zones de les províncies de Múrcia, Alacant, València i Almeria.

Encara que s’espera que en tot l’arc mediterrani les pluges torrencials comencin a remetre, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) preveu que aquest cap de setmana s’estenguin a gran part del país, si bé més debilitades. Les conseqüències més greus de la gota freda són fins el moment la mort de quatre persones atrapades als seus cotxes: uns germans a Caudete (Albacete) ahir dijous i dos persones aquest divendres a Almeria i a Baza, Granada. La Policia treballa ara en la identificació del mort a la rambla de Baza per poder confirmar si es tracta de l’home de 36 anys, resident en l’annex de La Jámula, la família del qual havia denunciat la seua desaparició, ha informat la Subdelegació del Govern. Així mateix, un veí de Totana (Múrcia) ha hagut de ser rescatat després de quedar atrapat al seu vehicle al Camí de Juan Teresa en la seua intersecció amb el riu Guadalentín, que acumula un cabal important.

Als familiars de les víctimes i als centenars de milers d’afectats per les fortes pluges han transmès la seua solidaritat en nom del Govern la portaveu de l’Executiu en funcions, Isabel Celaá, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El ministre ha demanat que es redueixin al màxim possible els desplaçaments i, sobretot, ha fet una crida a la població a què es mantingui informada de les previsions meteorològiques i atengui a les recomanacions de les autoritats. Marlaska ha aprofitat per llançar un missatge de tranquil·litat a la població abans de reiterar que Espanya compta amb un sistema "bé preparat per atendre emergències" i d’agrair als efectius de l’UME, de les forces i cossos de seguretat, de Creu Roja, Protecció Civil i voluntaris el treball que estan realitzant.

A petició de la direcció general de Protecció Civil, s’ha activat també el servei d’emergències del sistema europeu de satèl·lits Corpernicus per comptar amb informació detallada de les zones afectades i facilitar els treballs en marxa.

Aquest és el resum de les conseqüències de les pluges:

REGIÓ DE MÚRCIA

S’han desallotjat diverses pedanies properes a la presa de Santomera, al voltant de 2.200 persones, i la Confederació Hidrogràfica del Segura ha començat entorn de les 14.00 hores a desembassar de forma controlada aigua del pantà. Allà n’estan treballant 400 de militars. El Segura continua preocupant a la regió i s’ha desbordat en La Arboleja, la tercera pedania que pateix la seua crescuda. Encara que a la capital no ha arribat a sortir del seu curs, les autoritats han decidit aquest matí tallar el trànsit als ponts del tram urbà del riu i l’Ajuntament ha demanat als veïns que no s’atansin al mateix. L’aeroport de Múrcia continua tancat i l’aigua ha obligat a tallar la circulació a cinc carreteres de la xarxa estatal i a 52 vies de la xarxa regional.

130 persones han estat desallotjades d’un càmping de Cartagena i tres persones han hagut de ser rescatades dels seus vehicles als termes municipals de Lorca i Totana.

La conselleria d’Educació ha mantingut aquest divendres la suspensió de totes les activitats lectives en tots els centres educatius de la Regió, on també ha estat tancada la Ciutat de la Justícia de Múrcia.

COMUNITAT VALENCIANA

A la província d’Alacant, una de les més afectades, ha estat evacuada una pedania d’Almoradí i s’han realitzat desallotjaments en vuit municipis. S’ha rescatat a més una persona atrapada al seu cotxe a l’AP-7 a Pilar de la Horadada (Alacant).

Oriola, on el Segura ha començat a desbordar-se a primera hora del matí, ha rebut la visita del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha advertit que els impactes econòmics de la DANA en la comunitat "seran molt durs".

El trànsit ferroviari s’ha vist afectat, amb diverses línies de rodalies suspeses, però els aeroports d’Alacant i València han operat amb normalitat aquest divendres després de les cancel·lacions i desviacions d’ahir a la nit. Segueixen tallades a diversos trams de València i Alacant la N-340 i l’autovia A-7 i l’A-79 a Alacant.

L’activitat escolar està suspesa en 296 municipis de la Comunitat Valenciana, on més de 689.000 alumnes no han acudit|anat a classe.

ANDALUSIA

El temporal de pluja i tempestes associat a la DANA ha deixat dos morts atrapats en el seu cotxes aquest divendres a la rambla de Baza (Granada) i a Almeria, on la situació comença a millorar, per la qual cosa s’ha desactivat el nivell 1 del pla d’emergències davant d’inundacions. L’Aeroport d’Almeria ha reobert les 11:30 hores després d’haver estat tancat durant cinc hores. En total, a la província d’Almeria s’han atès 201 emergències coordinades pel servei 112, de les quals fins 164 han estat per anegaciones, mentre que la resta s’ha referit a incidències en les comunicacions, rescats i salvaments i anomalies en serveis bàsics.

La gota freda sega ja 4 vides, desborda el Segura i causa múltiples destrosses

VÍDEO. La gota freda sega ja 4 vides, desborda el Segura i causa múltiples destrossesEFE

tracking