SEGRE

POLÍTICA EL CONFLICTE CATALÀ

Quim Torra no condemna la violència “que no existeix” i Sánchez avisa que l'Estat serà “ferm”

El president insisteix que l’independentisme és pacífic i el socialista promet protegir la “integritat territorial” || Puigdemont diu que la Generalitat “no tindrà ningú en una banda com el GAL”

Manifestació a Madrid per demanar la llibertat de CDR presos.

Manifestació a Madrid per demanar la llibertat de CDR presos.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va rebutjar ahir l’exigència del Govern espanyol de “condemnar la violència”, arran dels set membres de CDR en presó preventiva sota l’acusació de terrorisme. Torra va argumentar que no pot “condemnar el que no existeix” i va insistir que “l’independentisme sempre ha estat pacífic” i “xoca contra la violència de manera natural”. Per la seua part, el president en funcions de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar que si l’independentisme català “torna a trencar l’Estatut d’Autonomia”, respondrà “amb serena fermesa per garantir la convivència, la integritat territorial i la sobirania nacional” d’Espanya. No va esmentar de forma expressa l’article 155. Torra va afirmar que “no tenim problema a condemnar la violència quan es produeix, però no podem caure en el marc al qual ens volen portar”. Durant un acte polític de JxCat al davant de la presó de Lledoners, va instar l’Estat i “els partits que van donar suport al 155” a condemnar la “violència d’Estat” a les votacions de l’1 d’octubre del 2017. “És l’única violència que s’ha de condemnar”, va dir. Precisament, el referèndum va ser objecte d’actes commemoratius a Lleida (vegeu la pàgina 8). En el mateix acte va participar en videoconferència des de Bèlgica Carles Puigdemont, que va interpel·lar Sánchez i li va dir que “el govern de Catalunya mai tindrà cap senyor d’una banda armada com els GAL” i que mai es veurà un conseller català “condemnat per segrestar ningú”. Al·ludia així a l’exministre socialista José Barrionuevo. Puigdemont va acusar el Govern espanyol de “voler criminalitzar tot l’independentisme” i va fer una crida a respondre amb “paperetes i urnes”. La diputada al Congrés de JxCat Laura Borràs també va fer una crida a votar perquè “cada espai que no s’ocupi a favor de Catalunya s’ocuparà contra Catalunya” i va corroborar que líders sobiranistes presos tornaran a ser a les llistes del 10-N (vegeu el desglossament). També la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va reclamar a Lleida a Sánchez que no sigui “còmplice de la criminalització ferotge” del moviment independentista.

Sánchez, per la seua banda, va afirmar que l’Estat actuarà per “garantir l’autogovern” si l’independentisme torna a “posar-lo en qüestió i en risc”. Ho va dir a la Festa de la Rosa del PSC a Gavà, on va insistir que “hi pot haver moltes opcions polítiques, però davant de qualsevol indici de violència només n’hi pot haver una, i és la condemna ferma i rotunda”. Sobre la negativa de Torra, va dir: “Donen lliçons de democràcia i no condemnen la violència; consells dono que per a mi no en tinc.”

Va criticar que es compari Oriol Junqueras amb els set membres de CDR acusats de terrorisme

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar d’“absurd” que l’independentisme no sigui el primer interessat a “desmarcar-se de qualsevol indici de violència” i va criticar que “comparin Oriol Junqueras amb aquests set detinguts”. “Massa hem patit per deixar que quatre vàndals ho trenquin tot”, va concloure.

Manifestació a Madrid per demanar la llibertat de CDR presos.

Manifestació a Madrid per demanar la llibertat de CDR presos.ACN

Manifestació a Madrid per demanar la llibertat de CDR presos.

Manifestació a Madrid per demanar la llibertat de CDR presos.ACN

tracking