SEGRE

PANORAMA

Fracassa la censura de Cs a Torra, avalada tan sols pel PP, entre acusacions d'electoralisme

Roldán insisteix a culpar el president d’“emparar els violents” || Budó li recorda que el Parlament no és “ni un bar ni un plató de televisió” i ERC censura que lligui independentisme i terrorisme

Quim Torra, al costat de Pere Aragonès, ni es va molestar a prendre la paraula en la censura amb el fracàs anunciat de Lorena Roldán.

Quim Torra, al costat de Pere Aragonès, ni es va molestar a prendre la paraula en la censura amb el fracàs anunciat de Lorena Roldán.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sense sorpreses i amb més caires de míting electoral que de debat parlamentari, ahir va fracassar la moció de censura de Ciutadans contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Només els 36 diputats del partit taronja i els quatre dels populars van donar suport a la moció i tal com estava previst i anunciat, els 76 vots dels diputats de JxCat, ERC, Catalunya En Comú Podem i la CUP la van rebutjar i els disset parlamentaris del PSC es van abstenir.

Lorena Roldán va obrir la intervenció al matí carregant contra Torra, al qual va acusar de portar Catalunya “a l’abisme” i d’“emparar violents”, amb referència als membres dels CDR detinguts. Amb aquestes paraules va defensar que era una “obligació moral” presentar la moció de censura. A la tarda, bona part dels seus dards van ser per als socialistes, als quals va alertar que “demà hauran de demanar perdó” per no haver donat suport a la censura. Ho va dir poc després que el líder del PSC, Miquel Iceta, qualifiqués la proposta de Ciutadans de “propagandística” i recordés que aritmèticament no podia prosperar. En el seu cara a cara, Iceta va dir a Roldán que “hem estat, com vostès, víctimes de la intolerància [...]. No s’atreveixi a lligar el PSC amb qualsevol tipus de violència de la qual hem estat víctimes”. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va retreure a la formació taronja que fes un ús electoralista i “fraudulent” de la moció. “Això no és un bar. Això no és un plató de televisió. Això no és un pavelló per fer actes de campanya. Això és el Parlament”, li va etzibar en representació del Govern i Torra. El president d’ERC, Sergi Sabrià, també va veure electoralisme en Cs, però va dedicar la major part de la intervenció a Iceta, a qui va exigir no sumar-se “a la confusió entre independentisme i terrorisme” i va retreure al PSOE que, segons el seu parer, tingui com a soci preferent Cs de cara al 10-N.

Iceta es va emportar les crítiques de dreta i esquerra, en especial des de Cs i ERC

Protagonitzen un tens enfrontament en què es retreuen les posicions de la censura

En nom de la CUP, Vidal Aragonés va titllar de farsa la moció “electoral i electoralista” i va remarcar que, encara que hi votessin en contra, això no vol dir que estiguin d’acord amb el que ha fet el Govern en aquesta legislatura. La presidenta dels comuns a la Cambra, Jéssica Albiach, va recordar a Cs que es pot fer oposició “a favor de Catalunya i no en contra” i va titllar la moció d’acte electoral. Malgrat el fracàs a la votació, el PP confia que sigui l’“embrió” d’un futur govern constitucionalista.

Lluita als passadissos i focus a la tribuna de convidats La d’ahir no era una jornada qualsevol al Parlament i bona imatge d’això es veia a la tribuna de convidats, amb cares conegudes de Cs –Albert Rivera, Inés Arrimadas, José María Espejo-Saavedra, Fernando de Páramo– i del PP –Cayetana Álvarez de Toledo–, al costat de la fins ara portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, seguint el debat.

tracking