SEGRE

PANORAMA

El TC suspèn la reprovació al rei al Parlament i avisa Roger Torrent

També prohibeix la defensa de l’autodeterminació || Alerta el president de la Cambra i els membres de la Mesa de les conseqüències penals de desobeir

Imatge del secretari judicial que va anar ahir al Parlament a notificar la resolució del Constitucional.

Imatge del secretari judicial que va anar ahir al Parlament a notificar la resolució del Constitucional.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va acordar ahir la suspensió de diversos punts d’una resolució aprovada pel Parlament el 25 de juliol en la qual reprovava el rei i defensava el dret a l’autodeterminació de Catalunya. I és que, divendres de la setmana passada, el Consell de Ministres va acordar impugnar davant d’aquest tribunal a través d’un incident d’execució el text aprovat per la majoria sobiranista de la Cambra a l’entendre que incomplia diverses sentències anteriors del mateix Constitucional. A l’admetre a tràmit per unanimitat aquests incidents, els magistrats van declarar la suspensió dels punts impugnats a l’espera d’una resolució sobre el fons de l’assumpte. Igualment, tots van acceptar la petició del Govern socialista i van obligar a advertir personalment de les conseqüències penals que portaria la desobediència de les seues pròpies resolucions el president de la Cambra, Roger Torrent, i els membres de la Mesa. En compliment d’aquest acord, un secretari judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anar ahir mateix a seu parlamentària per entregar les notificacions a Torrent i a la resta de components de la Mesa amb l’objectiu que “impedeixin o paralitzin qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”.

Després de rebre la notificació, Torrent va retreure al cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que pretengui “censurar” el Parlament, alhora que el va instar a “fer política”. “Sánchez té la mateixa consideració del parlamentarisme que Rajoy”, va denunciar, que va subratllar alhora que “continuarem defensant la llibertat d’expressió dels diputats, pensin el que pensin i opinin el que opinin”. Per la seua banda, la CUP es va oferir a entrar a la Mesa del Parlament per “fer valer” la sobirania de la Cambra davant de les advertències del Constitucional.

Tot això en vigílies que acusacions i defenses de l’aranesa Mireia Boya, exdiputada de la CUP, i dels exmembres de la Mesa, entre els quals hi ha les lleidatanes Anna Simó i Ramona Barrufet, es reuneixin avui al TSJC per consensuar un calendari per al judici per desobediència a què s’enfronten en relació amb l’1-O.

tracking