SEGRE

PREMIS NOBEL 2019

El primer ministre etíop, Abiy Ahmed, Nobel de la Pau

El Comitè premia el seu impuls per posar fi a la guerra amb Eritrea || “És un suport a l’aposta per la reconciliació”

El primer ministre etíop Abiy Ahmed Ali.

El primer ministre etíop Abiy Ahmed Ali.EFE/EPA/MORWAN ALI EPA-EFE/MORWAN ALI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre etíop, Abiy Ahmed Ali, ha estat guardonat amb el premi Nobel de la Pau 2019 per les negociacions de pau amb Eritrea. Ahmed succeeix el doctor congolès Denis Mukwege i l’activista yazidita Nadia Murad, que van rebre el premi l’any 2018.

Eritrea es va independitzar d’Etiòpia el 1993, però les disputes frontereres van portar a una guerra entre els anys 1998 i 2000 que va deixar desenes de milers de morts. El final del conflicte, almenys sobre el paper, va arribar amb l’Acord d’Alger, i els dos països van establir relacions el juliol del 2018 amb una visita històrica d’Ahmed a Asmara, la capital eritrea, on va estrènyer la mà del president Isaias Afwerki.

Abiy Ahmed Ali va contribuir a posar fi al sagnant conflicte armat entre Etiòpia i Eritrea

El Comitè Nobel de Noruega va destacar “els seus esforços per assolir la pau i la cooperació internacional, i en particular la seua iniciativa decisiva per resoldre el conflicte fronterer amb la veïna Eritrea”.

La presidenta del Comitè, Berit Reiss-Andersen, va assenyalar igualment la contribució d’Ahmed a la resolució d’altres conflictes a l’Àfrica oriental i la Banya de l’Àfrica, com les disputes entre Eritrea i Djibuti i entre Kènia i Somàlia.

El Comitè també va destacar les contribucions d’Ahmed a l’establiment de la democràcia al seu país. “Durant els seus primers cent dies com a primer ministre, ha aixecat l’estat d’emergència, ha amnistiat milers de presos polítics, ha interromput la censura de mitjans, legalitzat els grups de l’oposició, acomiadat líders civils i polítics sospitosos de corrupció, i augmentat significativament la influència de les dones.”

“Aquest reconeixement és una victòria col·lectiva dels etíops, i una crida a enfortir la nostra determinació de fer Etiòpia una nació més pròspera per a tothom”, va assegurar en un comunicat l’oficina del primer ministre. Per al guardonat, és un reconeixement a la seua aposta per la “pau, el perdó i la reconciliació” des que va arribar al poder l’abril del 2018. El Nobel de la Pau s’entregarà a Oslo el 10 de desembre.

tracking