SEGRE

PRÒXIM ORIENT VIOLÈNCIA

L'Exèrcit sirià es desplaça a la frontera turca

Brussel·les condemna l’ofensiva d’Erdogan però deixa a cada país decidir si para de vendre armes a Ankara || El líder turc diu que l’avanç de les tropes “no tindrà problemes” pel desplegament d’Al-Assad

Civils sirians saluden tropes d’Al-Assad a la ciutat de Tell Tamir, al nord-est del país.

Civils sirians saluden tropes d’Al-Assad a la ciutat de Tell Tamir, al nord-est del país.SANA/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Exèrcit sirià es va desplegar ahir en diversos punts clau del nord-est de Síria després de l’acord assolit amb líders kurds sirians per contrarestar l’ofensiva militar de les Forces Armades turques contra les Forces Democràtiques Sirianes (FDS). Segons va informar l’agència oficial de notícies siriana SANA, els militars de l’Exèrcit sirià van arribar a la localitat d’Ain Issa i la població local va rebre els soldats a la seua arribada en aquesta localitat de la regió de Raqqa.

Els militars sirians també es van desplegar a la localitat de Tabqa, a prop de Raqqa, la capital provincial, fet que ha suposat el retorn de les forces del règim que presideix Bashar al-Assad en una zona que allotja una important presa hidroelèctrica.

L’ONU va elevar ahir a 160.000 els desplaçats per l’ofensiva turca al nord-est de Síria

Per altra banda, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea van condemnar l’ofensiva militar “unilateral” turca al nord-est de Síria, el cessament del qual, així com la retirada de les forces turques van reclamar als Vint-i-vuit, tanmateix han deixat en mans de cada país decidir el cessament de la venda d’armes a Turquia malgrat que diversos països, incloses Suècia, Dinamarca, Àustria i Itàlia van demanar un embargament d’armament de la UE.

França, Alemanya, els Països Baixos i Finlàndia ja han anunciat en els últims dies que deixaran de vendre armes a Turquia, una decisió a què es va afegir ahir Espanya, mentre que països com Suècia, Dinamarca, Àustria, Itàlia i Bèlgica, país que ja va deixar de vendre armes a Turquia després del cop fallit del 2016, van defensar un embargament de tota la UE. “Els 22 països aliats de l’OTAN no poden imposar un embargament a un aliat. Per això s’ha fet d’aquesta manera”, van explicar fonts diplomàtiques.

Per la seua part, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va afirmar que no creu que el desplegament de l’Exèrcit sirià a la ciutat de Kobani hagi de provocar problemes per a l’ofensiva militar turca contra les forces kurdes.

“Sembla que l’operació de Turquia no tindrà problemes a Ain al-Arab –Kobani, en kurd–, ja que Rússia ha mostrat una postura positiva”, va dir Erdogan, segons va informar el diari turc Daily Sabah.

Des de Moscou, tanmateix, el Kremlin va dir que “no voldria pensar” en la possibilitat que esclatin enfrontaments entre els exèrcits de Turquia i Rússia en el marc de l’ofensiva llançada per Ankara contra les forces kurdes al nord del país àrab.

Així mateix, va recalcar que Moscou considera “inacceptables” els “actes que obstaculitzin el procés cap a una solució política del problema sirià”.

Aquest diari va publicar diumenge presumptes proves que l’Exèrcit rus havia bombardejat repetidament i de forma deliberada hospitals a Síria, on intervé en suport del Govern de Bashar al-Assad, en quatre atacs registrats els dies 5 i 6 del mes de maig passat.

Activistes i opositors sirians van acusar en nombroses ocasions Rússia d’atacar hospitals i altres objectius civils, una cosa que Moscou sempre ha negat.

Segons una ONG que documenta agressions contra metges a Síria, des del 2011 hi ha hagut almenys 583 atacs contra instal·lacions sanitàries, 266 dels quals des que Rússia va començar la seua intervenció el setembre del 2015.

Civils sirians saluden tropes d’Al-Assad a la ciutat de Tell Tamir, al nord-est del país.

Civils sirians saluden tropes d’Al-Assad a la ciutat de Tell Tamir, al nord-est del país.SANA/DPA

tracking