SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

La reina Isabel II expressa el desig de Johnson d'executar el Brexit el 31 d'octubre

El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, acusa el primer ministre de prometre una sortida que no pot complir || El Parlament preveu sotmetre a votació l’acord amb la Unió Europea dissabte

La reina Isabel II al costat del príncep de Gal·les i la duquessa de Cornwal ahir a Westminster.

La reina Isabel II al costat del príncep de Gal·les i la duquessa de Cornwal ahir a Westminster.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern del Regne Unit va reiterar ahir la voluntat de consumar el Brexit el proper 31 d’octubre, encara que aquesta vegada ho va fer a través de la reina Isabel II, que va llegir un discurs en el qual el primer ministre Boris Johnson exposava les seues prioritats de cara al pròxim període legislatiu, en el marc de la inauguració oficial del nou curs del Parlament britànic.

La ponència, que venia marcada per polèmica des de la seua convocatòria a l’arribar acompanyat d’un llarg tancament del Parlament que va ser titllat d’“il·legal” pel Tribunal Suprem, es va iniciar amb la declaració d’intencions del premier d’executar el Brexit en la data prevista. A través de la reina, Johnson va afirmar que la seua intenció és treballar en una “nova aliança” amb el bloc comunitari que estigui basada en “el lliure comerç i la cooperació”. Va assegurar que aspira a establir noves regulacions de pesca, agricultura i comerç “aprofitant les oportunitats” que sorgeixin.

La Cambra dels Comuns té sis dies per decidir si aprova la nova agenda governamental

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va titllar el discurs sobre la nova agenda legislativa llegit per la reina de “farsa” i va acusar Johnson d’organitzar l’acte d’inauguració del període parlamentari sabent que “no pot complir” el programa anunciat ja que no té majoria, després que diversos diputats conservadors deixessin els seus càrrecs.

Ara la Cambra dels Comuns haurà de debatre durant un màxim de sis dies si finalment votarà l’agenda governamental. En cas que fos tombada,

Johnson

podria decidir dimitir o l’oposició podria presentar una moció de censura, entre altres opcions, la qual cosa eventualment desembocaria en unes eleccions generals anticipades.

En tot cas, el premier ha convocat per dissabte una sessió extraordinària en la qual preveu sotmetre a votació un possible pacte negociat amb la Unió Europea o bé que es presentin altres alternatives.

Borrell confia que el Regne Unit aconsegueixi un acord amb la UE

El ministre espanyol d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, va confiar que la Unió Europea (UE) i el Govern del Regne Unit aconsegueixin aquesta setmana un acord per a una retirada ordenada d’aquest país del club comunitari en la data prevista, el 31 d’octubre. “Esperem que sí. L’esperança és l’últim que es perd”, va dir Borrell. Brussel·les i Londres han intensificat els contactes per provar de perfilar un tractat que pugui ser autoritzat al Consell Europeu dels dies 17 i 18. Boris Johnson tenia previst reunir-se ahir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Emmanuel Macron, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per instar els líders a donar suport al seu acord sobre el Brexit, segons va informar el diari The Sunday Times.

tracking