SEGRE

ESNOTICIA

El president vol “validar la independència” aquesta legislatura davant l'estupor d'ERC

L’entorn de Torra apunta a un referèndum pactat o bé unes noves eleccions || La proposta incomoda els seus socis, que la desconeixien i van valorar que “no és moment de posar dates”

Quim Torra al costat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, després d’intervenir davant del ple.

Quim Torra al costat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, després d’intervenir davant del ple.EFE/ QUIQUE GARCÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va plantejar ahir una nova votació per “acabar la legislatura exercint el dret a l’autodeterminació i validant la independència”. Ho va fer durant una compareixença al Parlament en la qual va exposar la resposta institucional del Govern davant de la sentència del Suprem contra líders del procés. Torra no va concretar la proposta, a l’espera d’acordar-la amb partits i actors socials. Fonts de l’entorn del president van apuntar que aquest contempla dos possibles escenaris: un referèndum pactat o bé unes noves eleccions. Tanmateix, en una entrevista a la nit a TV3, el mateix Torra va afirmar que aquesta segona opció és “l’últim que podem permetre’ns.”

Durant la intervenció parlamentària, Torra va precisar que “es tracta d’aconseguir-ho, no d’intentar-ho” i va instar les formacions independentistes a “fer l’esforç i assumir el compromís” de “finalitzar la legislatura validant la independència”. Va afegir que aquesta és la manera de “no fallar” a les persones que “han tornat al carrer”. “Hem d’estar a l’altura”, va sentenciar, i va instar també a “no criminalitzar” el col·lectiu Tsunami Democràtic.

Aragonès es va reunir amb Torra després del ple per expressar-li el malestar per no haver-lo informat

La proposta de Torra va generar malestar i inquietud a les files d’ERC i socis de govern de JxCat. Els republicans desconeixien que el president anava a fer aquest anunci al ple i van qüestionar que fos oportú. D’aquesta manera, el president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, es va desmarcar de Torra durant la sessió plenària i va advertir que “no és el moment de posar dates” a l’exercici de l’autodeterminació. Malgrat això, va afirmar que el seu partit “valorarà” la proposta.

Al final de la sessió, Torra i Aragonès es van reunir per abordar l’assumpte. Segons fonts d’ERC, Aragonès li va expressar a Torra el “malestar” i la “inquietud” del seu partit. Per la seua part, la CUP va atorgar “poca credibilitat” al discurs del president mentre l’oposició va reclamar la dimissió (més informació a la pàgina 9).

Per la seua part, el diputat cupaire Carles Riera va apostar per desbordar l’Estat espanyol: “La força de la gent no retrocedirà davant de res, per més violència policial i terrorisme d’Estat i més Exèrcit que es desplegui.”

Quim Torra al costat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, després d’intervenir davant del ple.

Quim Torra al costat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, després d’intervenir davant del ple.EFE/ QUIQUE GARCÍA

tracking