SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

Johnson busca 'in extremis' suports per ratificar el seu acord de Brexit

El Parlament britànic el sotmet avui a votació i necessitarà 320 vots favorables per ser aprovat || La divisió laborista podria ser la clau per tirar-lo endavant

Stephen Barclay, Boris Johnson, Jean-Claude Juncker i Michel Barnier, a Brussel·les.

Stephen Barclay, Boris Johnson, Jean-Claude Juncker i Michel Barnier, a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va treballar ahir contra rellotge per provar de convèncer els diputats que donin suport a l’acord de Brexit que va assolir dijous amb la Unió Europea i que serà votat avui al Parlament.

El cap de l’Executiu es troba en una situació complicada ja que no compta amb majoria a la Cambra dels comuns i el seu pacte dependrà dels vots d’altres formacions i dels més de vint parlamentaris conservadors que recentment va expulsar per no donar suport a una sortida sense pacte.

El primer ministre compta, de moment, amb el suport de 288 escons dels 320 necessaris

Perquè el nou pacte pugui tirar endavant, el premier necessita el vot favorable de 320 diputats, però amb prou feines compta amb el suport de 288, ja que els seus socis de govern, el Partit Unionista Democràtic (DUP), va avançar que hi votarà en contra. La clau per aconseguir-ho pot raure en la divisió del grup laborista, i és aquí on Johnson va posar ahir èmfasi. Un dels diputats d’aquesta formació, John Mann, va anunciar la intenció de votar a favor de l’acord i va afirmar que hi haurà més de nou vots de parlamentaris laboristes que també recolzaran el text ja que entre els diputats s’estén la sensació que, “sense aquest acord, el Regne Unit estarà abocat a un sortida abrupta o a no sortir en absolut”. Per la seua part, la ministra principal d’Escòcia i líder del Partit Nacionalista, Nichola Sturgeon, va assegurar que tem que els laboristes facilitin la victòria de Johnson i va augurar que això significarà el final del partit de Corbyn al país.

La UE celebra l’acord però no descarta un possible rebuig Els líders de la UE van celebrar ahir l’acord aconseguit entre Brussel·les i el Regne Unit per evitar un Brexit dur, encara que es van mantenir prudents i van deixar clar que no abaixen la guàrdia, davant del risc que el Parlament de Westminster pugui tornar a tombar-lo, com ja va passar en tres ocasions amb el pacte que va assolir la seua predecessora Theresa May. El primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar, va advertir des de Brussel·les que l’únic pla B que quedaria a Johnson en cas de rebuig seria un “no-acord”, és a dir, deixar el bloc per força.

tracking