SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez aposta per la moderació per ajudar a “calmar els ànims”

Avisa Torra del perill de “banalitzar” la violència || Marlaska adverteix que aplicaran el Codi Penal amb “contundència” contra els que se saltin la llei

Pedro Sánchez durant la compareixença des de Brussel·les.

Pedro Sánchez durant la compareixença des de Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va assenyalar ahir que encara que a Catalunya s’estan produint “greus fets violents”, rebutja prendre, de moment, noves mesures i va defensar que s’actuï amb “moderació i “proporcionalitat” amb l’objectiu de “calmar els ànims i reconduir la situació”. A més va afegir que qualsevol mesura extraordinària, com l’aplicació del 155, haurà de comptar també amb “legitimitat social” i quan la ciutadania entengui que és necessari. En aquesta línia també es va pronunciar l’expresident socialista Felipe González, que va assegurar que, “si cal arribar a aplicar el 155, s’hi arribarà, però no és el moment”.

En una compareixença des de Brussel·les, i mentre a Catalunya es vivia una jornada de vaga, un dret fonamental que va assegurar respectar, el president en funcions va recalcar que no hi “haurà impunitat” davant dels actes de vandalisme, mentre va assenyalar que l’independentisme s’està tornant cada dia “més radical” i va advertir que aquests fets poden tenir efectes “molt greus” sobre pel que fa a l’economia i la convivència. Sánchez també va indicar que “l’Estat de dret no pot cedir davant de l’exaltació”, abans d’afegir que “té tots els mecanismes per fer que es compleixin les lleis”.

Durant el seu discurs, el president en funcions també va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, de “banalitzar, frivolitzar i subestimar” la violència i el va advertir del perill que aquest comportament podria tenir. A més, va instar Torra a “reconèixer l’altra part de Catalunya” dins d’una societat, que al seu parer, “està clarament dividida”, a l’assegurar que el deure dels representants polítics “és garantir la convivència”. Per la seua part, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que Barcelona “pot visitar-se amb total normalitat”, ja que els actes de violència els duen a terme “grups minoritaris”. Però va advertir que l’Estat aplicarà el Codi Penal amb “contundència” contra qui actuï fora de la llei. Per la seua part, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va assegurar que el diàleg amb Catalunya és possible “sempre que l’independentisme faci autocrítica”.

D’altra banda, la candidata de JxCat Laura Borràs va convidar el president espanyol a traslladar-se fins a Catalunya per poder “comprovar que la seua sentència no trencarà la convivència”.

Demanen mà dura al Govern

El líder del PP, Pablo Casado, va demanar ahir al president del Govern central, Pedro Sánchez, que actuï d’“urgència” i amb “fermesa” per acabar amb la “inseguretat” als carrers de Catalunya tornant a reclamar que apliqui la llei de seguretat nacional, fet que des de Moncloa han rebutjat reiteradament, i va assenyalar que el Consell de Ministres hauria d’haver enviat al president de la Generalitat el requeriment previ a l’aplicació del 155. Per la seua part el líder de Cs, va acusar el Govern d’inactivitat davant de “l’emergència nacional” a Catalunya i va criticar que des de Madrid estiguin més pendents de les eleccions que de governar. Així mateix, va reiterar que el que han de fer és enviar “milers i milers” d’agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a la comunitat i activar el 155 per cessar Torra.

tracking