SEGRE

ESCÀNDOL INVESTIGACIÓ

El Congrés dels EUA dóna llum verda a obrir un judici polític a Trump

Els demòcrates imposen la seua majoria per aprovar la resolució, que no fixa un calendari || El president denuncia “la pitjor caça de bruixes de la història”

Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, va atendre els mitjans abans de la votació.

Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, va atendre els mitjans abans de la votació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Representants dels EUA, de majoria demòcrata, va aprovar ahir una resolució que formalitza el procés per obrir un judici polític al president nord-americà, Donald Trump, al permetre audiències públiques i donar més poder als republicans en la investigació contra el mandatari. El text, que marca un full de ruta, encara que no un calendari, va ser aprovat per 232 vots a favor i 196 en contra, amb la qual cosa continua una investigació que fins ara s’ha desenvolupat a porta tancada i sota regles marcades per la majoria demòcrata.

La reacció de Trump no es va fer esperar i en un tuit va denunciar “la pitjor caça de bruixes en la història nord-americana”. Així mateix, la portaveu de la Casa Blanca, Stephanie Grisham, es va afanyar a definir el procés acabat de formalitzar com “un intent descaradament partidista de destruir el president”, malgrat que la resolució atorga drets a Trump per defensar-se. En aquest sentit, autoritza el Comitè d’Intel·ligència a fer públiques les audiències i elaborar un informe amb l’objectiu que el Comitè Judicial decideixi si redacta articles per a un judici polític contra Trump, que es desenvoluparia al Senat, on els republicans tenen una estreta majoria. A més, permet que els advocats del president participin en les audiències i que els republicans convoquin testimonis i sol·licitin documents, encara que per a això necessitarien el consentiment d’una majoria dels legisladors, la qual cosa pot suposar-los més traves.

“Aquesta resolució assegura que hi haurà transparència”, va afirmar la presidenta de la Cambra, la demòcrata Nancy Pelosi. “El que hi ha en joc no és ni més ni menys que la nostra democràcia”, va afegir. No obstant, els republicans van insistir que el procés, que podria acabar amb la destitució de Donald Trump, afavoreix els interessos dels demòcrates i per aquest motiu cap d’ells no hi va votar a favor, mentre que dos membres del grup progressista ho van fer en contra. La investigació se centra en la sospita que Trump va utilitzar tot el poder de la Presidència dels EUA per pressionar el Govern ucraïnès i obligar-lo a investigar a la família de l’exvicepresident Joe Biden, que opta a ser presidenciable el 2020.

tracking