SEGRE

PANORAMA

El Govern central aprova un decret per frenar la “república digital catalana” de la Generalitat

Obliga que els servidors de les administracions públiques siguin de dins de la UE || L’Executiu demana investigar si la Mesa del Parlament va cometre un delicte a l’admetre a debat l’autodeterminació

La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir per la via d’urgència un decret llei per lluitar contra la “república digital” catalana impulsada pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, perquè “no hi ha independència offline ni online”. Segons va declarar en una entrevista a la cadena Onda Cero el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, hores abans que aquesta mesura fos anunciada pel Consell, el decret obligarà totes les administracions de l’Estat a utilitzar servidors ubicats a Europa, i no en “paradisos digitals”, cosa que succeeix amb Identicat, un sistema d’identificació en desenvolupament que persegueix que els catalans puguin fer tràmits a internet amb l’Administració. Per a Sánchez amb aquest decret es vol evitar l’“ús de dades per a finalitats espúries”. En aquest sentit, el president ha assegurat que la república digital i la identitat digital que està provant d’impulsar la Generalitat vol “violentar l’Estat al món online”.

Aquesta nova norma entrarà en vigor després de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat dimarts, si bé s’haurà d’avalar en el termini d’un mes pel Congrés dels Diputats.

El president en funcions assegura que no hi ha “independència ‘offline’ ni ‘online”

Torrent assegura al Govern central que no permetran que “la censura” entri al Parlament

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va explicar que aquesta mesura s’ha aprovat, entre altres coses, perquè “hem de saber d’on surt la informació, com la gestionen i per a què”, i va assenyalar que el decret es va aprovar amb urgència perquè “hi ha situacions en l’ordre quotidià en què cal reaccionar com més aviat millor”, sobretot tenint en compte que, amb unes eleccions d’aquí a poc més d’una setmana, passaran “dies” o “setmanes” fins que es formi un nou govern. No va reconèixer que el reial decret que es preveu aprovar pugui tenir com a pretensió lluitar contra possibles atacs durant la jornada d’eleccions generals del pròxim 10-N.

D’altra banda, la vicepresidenta també va anunciar que la Moncloa ha decidit demanar al Tribunal Constitucional que porti els membres de la Mesa del Parlament a la Fiscalia si “considera que s’ha desautoritzat el seu apercebiment” de no debatre sobre el dret d’autodeterminació ni sobre la Monarquia. Concretament, per la proposta de resolució conjunta dels independentistes com a resposta a la sentència i la moció de la CUP que reitera l’autodeterminació. Dos iniciatives que es votaran en el ple del 12 i 13 de novembre.

D’altra banda, el secretari d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va criticar que la mesura aprovada pel Govern socialista és “posar portes al camp” i que “no va enlloc”, i va acusar Pedro Sánchez d’utilitzar-lo per “fer electoralisme”.

BARCELONA

El conseller de Polítiques digitals, Jordi Puigneró, va respondre després de fer-se públic el decret impulsat pel Consell de Ministres contra la república digital catalana que aquesta mesura és un “155 i un cop d’estat digital”. En la seua compareixença, el conseller va assenyalar que l’aprovació d’aquesta mesura és una prova clara que l’Executiu de Pedro Sánchez està en una “deriva antidemocràtica” i, encara que no va concretar si la Generalitat opera amb servidors fora de la unió Europea, va denunciar que el decret “podria ser la pitjor ingerència” dels últims anys en les competències del Govern. En aquest sentit, també va criticar que la Moncloa actuï de “manera preventiva”, ja que el projecte d’identitat digital del seu departament encara està en fase preliminar.

Segons Puigneró, tenir una identitat digital autosobirana és un “dret fonamental” i Catalunya té prou competència per tirar-la endavant. Per això, creu que la llei és “un abús preventiu de l’Estat” i va anunciar la seua intenció de prendre “mesures” en aquest sentit, però sense concretar quines. Per al conseller, Pedro Sánchez “ha desconnectat no només a Catalunya, sinó també al progrés social del segle XXI” assegurant que volia “il·legalitzar una república que deia que no existia però que resulta que existeix i és imparable”. Per la seua part, el president del Parlament, Roger Torrent, va respondre després de l’anunci del Govern estatal de demanar una investigació de la Mesa al Tribunal Contitucional que no permetrà que al Parlament entri la censura.

Casado aplaudeix la decisió de Sánchez i Cs la titlla de “pedaç” El president del Partit Popular, Pablo Casado, va aplaudir ahir l’aprovació per part del Govern en funcions d’un decret llei per posar “punt i final” a la república digital catalana i va fer broma dient que “al final Sánchez i jo devem tenir telepatia”. Per la seua part, des de Ciutadans van afirmar que la mesura és només un “pedaç”, i que el que l’Executiu ha de fer és activar l’article 155 de la Constitució per intervenir Catalunya.

tracking