SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

Johnson abandonarà la idea d'un Brexit 'dur' en el seu nou programa

Pretén “materialitzar la sortida com més aviat millor” basant-se en l’acord assolit amb Brussel·les || Promet prohibir de manera indefinida el ‘fracking’ a tot el país

Algunes persones que van assistir a l’acte a favor d’un referèndum a Escòcia celebrat a Glasgow.

Algunes persones que van assistir a l’acte a favor d’un referèndum a Escòcia celebrat a Glasgow.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, abandonarà l’amenaça que el Regne Unit surti del bloc europeu sense un acord en el nou programa electoral que està elaborant amb el seu partit de cara a les eleccions del 12 de desembre vinent, segons va avançar el diari The Times.

Johnson centrarà la seua campanya a “materialitzar el Brexit immediatament” basant-se en l’acord que va assolir amb Brussel·les el mes d’octubre, ja que, segons va informar el rotatiu, el mandatari vol fer un gir cap “al centre” polític per captar el vot dels ciutadans que no volen retardar la sortida però temen les conseqüències d’una ruptura per força. El nou programa dels tories es presentarà de manera oficial d’aquí a dos setmanes.

Vol captar el vot dels que volen un Brexit immediat però temen una sortida per força

Sturgeon assegura en un acte que “una Escòcia independent és a l’abast de la mà”

Aquesta mesura del programa es va fer pública només un dia després que el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, instés el premier britànic a formar una aliança electoral i “llançar” el pacte negociat amb la Unió Europea, perquè, segons la seua opinió, no permet “una veritable sortida del Regne Unit del bloc”. Johnson, que parteix com a favorit en els pròxims comicis, ja ha rebutjat anteriorment col·laborar amb el líder populista.

El clima de tensió que ha provocat en aquests últims mesos el Brexit ja ha provocat la baixa de més d’una cinquantena de parlamentaris al Regne Unit, la majoria dones, que van denunciar haver patit amenaces i intimidacions per part de nombrosos diputats.

D’altra banda, amb el país ja immers en plena precampanya electoral, el Govern conservador es va comprometre a prohibir de manera indefinida el fracking a tot el país, després de la publicació d’un informe de l’Autoritat de Petroli i Gas que conclou que en l’actualitat resulta “impossible” predir la probabilitat o la magnitud dels sismes relacionats amb aquesta pràctica. Aquesta tècnica d’extracció de gas del subsòl mitjançant la injecció a pressió d’aigua, sorra o substàncies químiques s’havia convertit en l’última dècada en l’esperança dels governs conservadors de dotar el Regne Unit de més autonomia energètica.

Pressionat per les promeses de l’oposició laborista, que havia anunciat ja en el seu manifest electoral la prohibició total d’aquesta pràctica, rebutjada també per grups ecologistes i molts ciutadans, Johnson va fer l’anunci per sorpresa, a través de la seua ministra d’Energia, Andrea Leadsom. Ha estat criticat pel líder opositor, el laborista Jeremy Corbyn, que va titllar la mesura d’un “rentat d’imatge” de cara als comicis.

En un altre ordre de coses, el moviment independentista escocès, amb la ministra principal, Nicola Sturgeon, al capdavant va donar ahir el tret de sortida a la campanya per aconseguir que Londres accedeixi a negociar un segon referèndum de separació del Regne Unit el 2020 en un acte en el centre de Glasgow al qual van acudir milers de persones.

tracking