SEGRE

REGNE UNIT POLÍTICA

Johnson descarta un nou referèndum

La postura del primer ministre contrasta amb la dels laboristes, que acceptarien una nova consulta || Assumeix un acord amb Brussel·les per sortir de la UE

Imatge d’arxiu del primer ministre britànic, Boris Johnson.

Imatge d’arxiu del primer ministre britànic, Boris Johnson.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va rebutjar ahir la possibilitat de convocar un nou referèndum sobre la independència d’Escòcia tal com demanden els nacionalistes escocesos. “No crec que la gent d’aquest país pensi que els referèndums siguin molt bons per a l’harmonia. Ja n’hi va haver un l’any 2014”, va afirmar Johnson en una entrevista a Sky News. Davant de la repregunta sobre si ell com a primer ministre acceptaria un segon referèndum, va ser més taxatiu: “No, no ho faria. No vull que n’hi hagi.”

La postura de Johnson contrasta amb la del principal partit de l’oposició, el Partit Laborista, que acceptaria la celebració d’una nova consulta, encara que a la mateixa advocaria perquè Escòcia seguís dins del Regne Unit. La portaveu laborista d’Empreses, Energia i Estratègia Industrial, Rebecca Long-Bailey, va argumentar que si el govern escocès decideix donar suport a un segon referèndum d’independència després de les pròximes eleccions escoceses, previstes per al 2021, un govern liderat per Jeremy Corbyn –secretari general laborista– no s’hi oposaria. Aquestes declaracions de tories i laboristes van ser la resposta dels partits majoritaris de Westminster al multitudinari acte independentista celebrat dissabte a Glasgow, que va reunir unes 20.000 persones i que va estar liderat per la ministra principal escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon.

D’altra banda, a la mateixa entrevista de Sky News, Boris Johnson va declarar que l’única manera d’abandonar la Unió Europea passa per l’acord que ha negociat amb les autoritats de Brussel·les. “L’única manera de complir el Brexit consisteix a seguir endavant amb l’acord que tenim”, va assegurar Johnson en una compareixença que va suposar el tret de sortida de la seua carrera cap a les eleccions del dia 12 de desembre. A l’entrevista, Johnson va lamentar “profundament” no haver complert el seu compromís del Brexit el 31 d’octubre i va relacionar aquest canvi de rumb polític amb la incapacitat per poder arribar a un acord econòmic especial amb els Estats Units que hagués suposat una taula de salvació davant del que hauria estat una tumultuosa sortida del bloc europeu sense un acord previ.

tracking