SEGRE

Els fiscals reivindiquen la seua independència: "No complim ordres del Govern"

Els fiscals reivindiquen la seua independència:

Els fiscals reivindiquen la seua independència: "No complim ordres del Govern"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions de fiscals han rebut amb "profund malestar" les paraules del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sobre la relació entre l’Executiu i la Fiscalia i han deixat clar que el ministeri fiscal "no rep ordres" de La Moncloa.

Les associacions, en declaracions a Efe, han respost en aquests termes a l’entrevista del candidat del PSOE a les eleccions generals a Raio Nacional d’Espanya, en concret a les seues al·lusions a l’euroordre que pesa contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, fugit des de 2017.

Sánchez ha recalcat que el Govern espanyol està fent el possible perquè Puigdemont reti comptes davant de la Justícia i ha assenyalat en aquest sentit que va ser la Fiscalia la que va demanar l’activació de l’euroordre. Com a prova que l’Executiu està actuant, ha llançat una pregunta retòrica: "De qui depèn la Fiscalia?"

Una insinuació que l’Associació de Fiscals (AF) espera sigui "una lamentable confusió" que mostra tanmateix el "tremend desconeixement del president", una cosa que també comparteix l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF).

També la Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha manifestat el seu malestar poc després de les paraules de Sánchez i ha reivindicat l’autonomia i independència de la Fiscalia a través del seu perfil de Twitter: "El Ministeri Fiscal és autònom del Govern, de qualsevol Govern i aquest no pot donar ordres a la Fiscal General, que quedi clar".

Igual de taxatiu ha estat l’AF, que també "recorda" a Sánchez en un tuit "que la Fiscalia és independent i no compleix ordres de l’Executiu", sinó que "només depèn de la legalitat".

Per abundar en l’esmentada independència, fonts de l’associacions recorden precisament el judici del "procés", en el qual la Fiscalia "sempre va defensar la seua independència" en mantenir l’acusació per rebel·lió, davant l’Advocacia de l’Estat, dependent del Govern, que -destaquen- finalment va optar per acusar per sedició, delicte pel qual van ser condemnats nou acusats.

Segons la llei que regula l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, a la Fiscalia regeix "el principi d’imparcialitat" pel qual els fiscals actuen "amb plena objectivitat i independència en defensa dels interessos que li estiguin encomanats".

Si bé el Govern espanyol pot "interessar" del fiscal general de l’Estat que "promogui davant dels tribunals" actuacions en "defensa de l’interès públic", és el fiscal que decideix sobre la "viabilitat o procedència" de la petició després que s’hagin pronunciat la Junta de Fiscals de Sala del Suprem.

És a dir, insisteixen les fonts, preval a tota hora la independència de la Fiscalia, que no està subjecta "a cap tipus d’ingerències" per part del poder polític.

tracking