SEGRE

Sánchez s'obre a dialogar amb els independentistes si abandonen la via unilateral

Sánchez s'obre a dialogar amb els independentistes si abandonen la via unilateral

Sánchez s'obre a dialogar amb els independentistes si abandonen la via unilateralEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, assegura que "existeixen àmbits de diàleg a explorar si els líders separatistes abandonen definitivament la via unilateral", però afegeix que per a això "el separatisme català ha de tornar a la Constitució i respectar la llei". Així s’expressa el candidat del PSOE a la Presidència del Govern en una tribuna que publiquen entre avui i demà una vintena de mitjans europeus, entre ells el diari El País.

En ella, Sánchez critica el full de ruta traçat pel secessionisme a Catalunya, moviment a què acusa d’alimentar-se d’una "xarxa mentides" que "serveixen a una causa no exempta de connexions amb grups d’ultradreta i enemics de l’ideal europeu".

Així mateix, defensa l’actuació transparent del Tribunal Suprem en el judici del 'procés' i reitera que el Govern espanyol acata la sentència. "No es pot qüestionar el funcionament d’un Poder Judicial independent a Espanya, l’ordenació de la qual descansa en el principi de separació de poders", assegura hores després de la polèmica que van provocar les seues declaracions sobre la relació de l’Executiu i la Fiscalia.

A la tribuna, titulada "Catalunya, Espanya, Europa: més ben units", el president en funcions afirma que "Europa és abans que res llibertat, pau i progrés". "L’Europa que admirem s’ha forjat davant els nacionalismes excloents", afegeix abans de subratllar que "avui el desafiament del separatisme a Catalunya és sobre tot un desafiament a Europa i als europeus".

Per al cap de l’Executiu, la imatge de Catalunya, que tantes vegades ha causat l’admiració internacional, ara s’associa també a un "context de crisi profunda, causada per la ruptura unilateral de l’ordre constitucional que els polítics separatistes van portar a terme" el 2017.

"Cap Estat no preveu la via unilateral de la secessió d’un dels seus territoris en la seua ordenació constitucional", assenyala Sánchez abans d’afirmar que "cap demòcrata pot entendre" el camí que van emprendre els dirigents independentistes catalans, que van tenir un suport inferior al 48 per cent dels vots en les eleccions autonòmiques. "El meu Govern s’ha distingit per portar a la primera línia de les seues prioritats l’ampliació de les llibertats i drets", diu Sánchez, que "no consentiria que es limités gens ni mica la llibertat d’expressió".

Sánchez qualifica el president de la Generalitat, Quim Torra, com un "separatista radical", però incideix que això no li impedeix expressar-se i defensar els seus postulats lliurement, sempre que les opinions "no promoguin accions que constitueixin delictes".

A més, censura els actes violents que s’han produït a Catalunya igual com les declaracions d’alguns líders d’aquest moviment que han manifestat "la violència pot ser necessària perquè la seua causa adquireixi una visibilitat més gran", com va fer la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. "El meu Govern ha respost a aquest desafiament amb proporcionalitat i control. Crec que la temprança és la nostra fortalesa", explica el president, qui també ratlla d’"absurda paradoxa" i "tremend error" que Torra tregui importància a la violència i censuri la seua pròpia policia.

Per això, li torna a demanar que "condemni la violència sense pal·liatius" i que parli amb els altres catalans i amb els partits no separatistes. "Que exerceixi, en definitiva, com el president de tots els catalans".

I avisa: "No estic disposat que un rebrot de nacionalisme extrem a Catalunya qüestioni, des d’una falsa narrativa atapeïda de mentides, els assoliments de la democràcia espanyola".

Després d’insistir que el principal repte és que "es comprengui que la via unilateral cap a la independència és impossible", Sánchez defensa que "és precís actuar des de la temprança", "amb fermesa per defensar la convivència" i "amb intel·ligència per entendre que estem davant de l’oportunitat d’obrir una nova etapa". "Mai no m’he negat al diàleg si s’articula en el marc de la Constitució i la llei. No vull ser el president d’uns contra d’altres, sinó el president de tots els espanyols".

Així, assegura que "existeixen àmbits de diàleg a explorar si els líders separatistes abandonen definitivament la via unilateral" en els que es pugui parlar i escoltar "sense amenaces i sense desqualificacions".

"Sé que hi ha ferides obertes, que hi ha dolor, que hi ha frustració. Malgrat això, hi ha una oportunitat per a l’esperança i per al diàleg, reconeixent el que hem fet junts i pensant en tot el que junts podem fer per millorar el benestar de tots els ciutadans. Però per a això, el separatisme català ha de tornar a la Constitució i respectar la llei", conclou|acaba.

tracking