SEGRE

ERC

La Junta Electoral rebutja restituir Oriol Junqueras com a candidat

Diu que la condemna ferma ho impedeix, encara que el Suprem hagi ajornat la inhabilitació especial || La defensa del líder d'Esquerra recorre davant del Suprem

D’esquerra a dreta, Roger Torrent, Pere Aragonès, Gabriel Rufián i Marta Vilalta ahir a Terrassa.

D’esquerra a dreta, Roger Torrent, Pere Aragonès, Gabriel Rufián i Marta Vilalta ahir a Terrassa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) va rebutjar ahir la petició d'ERC perquè es restablís el president, Oriol Junqueras, com a número 1 de la candidatura per Barcelona per a les eleccions de demà. L'organisme arbitral s'oposa a la petició, entre altres coses, perquè Junqueras ha estat condemnat amb sentència ferma a una pena de presó per la participació en el procés, cosa que li impedeix presentar-se a uns comicis. Així ho argumenta en una resolució en la qual recalca que, encara que la Sala del Tribunal Suprem que va enjudiciar Junqueras hagi acordat ajornar l'execució de la pena d'inhabilitació especial, el líder d'ERC va ser condemnat “mitjançant sentència ferma a penes de privació de llibertat que està complint en aquest moment”, i que aquesta circumstància incorre en el supòsit d'inelegibilitat establert a l'article 6.2.a) de la llei Electoral.

Així va respondre a l'escrit que ERC va registrar dijous en què demanava que es restituís el republicà. Junqueras va ser eliminat de la llista en aplicació de la sentència del Suprem que el va condemnar per delictes de sedició i malversació a una pena de 13 anys de presó i d'inhabilitació absoluta. Esquerra va decidir recórrer a la JEC després de rebre el 30 d'octubre una interlocutòria d'execució de la sentència del Suprem en la qual, segons argumenten els independentistes, s'acorda ajornar la pena d'inhabilitació fins que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) resolgui si el líder republicà gaudeix o no d'immunitat per haver estat proclamat eurodiputat electe al maig. La defensa de Junqueras va presentar ahir mateix un recurs davant del Tribunal Suprem contra la resolució de la JEC. Demana que es restitueixi la seua candidatura i encara que entén que no serà possible que sigui a les paperetes electorals perquè ja estan impreses, exigeixen que se'l restitueixi en la condició de candidat per evitar “qualsevol vulneració dels seus drets i llibertats públiques”.

ERC va reivindicar el seu líder al míting final a Terrassa. “No ens trauran el dret a vot i el dret a tornar a guanyar. I que Oriol Junqueras torni a asseure's al Congrés i miri als ulls d'aquells que s'alegren que estigui a la presó”, va dir el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Per la seua banda, Gabriel Rufián va apel·lar a “socialistes i catalanistes” per derrotar Sánchez.

tracking