SEGRE

PANORAMA

L'advocat de la UE dóna la raó a Junqueras sobre el seu nomenament com a eurodiputat

Opina que la seua condició de parlamentari depenia del vot dels electors i no de qüestions formals || Gaudia d’immunitat fins que va ser inhabilitat per la condemna del Tribunal Suprem

Junqueras sí que va poder assistir a recollir l’acta com a diputat al Congrés la legislatura passada.

Junqueras sí que va poder assistir a recollir l’acta com a diputat al Congrés la legislatura passada.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el polonès Maciej Szpunar, va concloure ahir que l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va adquirir la condició d’europarlamentari des del moment en què va obtenir els vots necessaris per ser-ho el 26 de maig passat i, per tant, a causa d’aquesta condició hauria pogut gaudir d’immunitat des de la posada en marxa del nou Parlament Europeu, el 2 de juliol passat. Aquest argument va ser utilitzat per la defensa de Junqueras, Andreu van den Eynde, per intentar deixar en llibertat Junqueras i paralitzar la sentència del Suprem fins que Brussel·les es pronunciés sobre la immunitat, però no va poder aconseguir-ho.

En el seu escrit Spuzner argumenta que la condició de membre de l’Eurocambra no pot quedar “supeditada” a cap tràmit, com el jurament de la Constitució i la recollida de l’acta de manera presencial, una cosa que sí que estableix la Constitució espanyola. El Suprem no va autoritzar a Junqueras a sortir de presó preventiva per recollir la seua acta d’eurodiputat.

No obstant, el lletrat també afegeix que la sentència dictada pel Tribunal Suprem pel procés contra Junqueras comporta l’anul·lació el seu mandat com a eurodiputat, per la qual cosa el TJUE no és competent per respondre a les qüestions prejudicials platejades pel Suprem, perquè la seua resposta “tindria caràcter hipotètic”.

Szpunar assenyala que el problema no rau només en la privació de llibertat de Junqueras, sinó en la seua inhabilitació absoluta per exercir qualsevol càrrec públic, inclosos els electes.

Ara hauran de ser els magistrats de l’Alt Tribunal Europeu els que hauran de decidir si ratifiquen o no la interpretació de l’advocat. Aquesta instància judicial de la Unió Europea examina fins on arriba la immunitat dels eurodiputats i si l’Estat espanyol tenia l’obligació d’alliberar Junqueras arran dels dubtes traslladats pel Suprem. Segons Van den Eynde, si finalment el TJUE confirma la postura de l’Advocat General, es podria obligar el Suprem a anul·lar, almenys parcialment, la condemna contra Junqueras.

Per la seua part, el Govern espanyol ha demanat d’esperar a la sentència perquè les conclusions del Spuznar “no són vinculants per al Tribunal” i defensa que totes les parts del procediment, tant la Comissió Europea com el Parlament europeu i espanyol, han mantingut “una línia contrària a la sostinguda per l’Advocat”.

Encara que l’equip legal va assegurar que les conclusions del lletrat eren “importants”, esperaran que la sentència es “firmi”, confiant que l’Alt Tribunal de la Unió Europea segueixi el criteri de l’advocat, ja que “si hi ha immunitat no hi pot haver extradició”.

Puigdemont i Comín utilitzaran l’informe contra les euroordres

La defensa de Carles Puigdemont i de l’exconseller Toni Comín van acollir “positivament” l’opinió de l’Advocat General del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras i va assegurar que la utilitzarà com a “munició” per rebatre l’euroordre emesa per Pablo Llanera a Bèlgica per a l’extradició de tots dos.

tracking