SEGRE

XIV LEGISLATURA PACTES

ERC, JxCat i la CUP buscaran una “estratègia unitària” davant la investidura de Sánchez

Rufián cita Borràs a una reunió i es veurà amb els cupaires || La líder juntista descarta el pacte de Pedralbes i veu millor el de Llotja de Mar, en el qual es va demanar amnistia, diàleg i autodeterminació

Imatge d’arxiu de Laura Borràs i Gabriel Rufián.

Imatge d’arxiu de Laura Borràs i Gabriel Rufián.BERNAT VILARÓ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i la CUP es reuniran la setmana que ve per abordar les seues posicions en la investidura del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, segons van informar ahir els cupaires en un comunicat.

La formació anticapitalista ja va explicar dijous que volia iniciar una ronda de contactes amb els partits independentistes per citar-los a bloquejar la governabilitat de l’Estat i que es comprometin “a establir l’amnistia, el dret a l’autodeterminació i la defensa dels drets socials al centre de la seua acció política com una clara voluntat destituient del règim del 78”.

La CUP cita Esquerra i JxCat a bloquejar la governabilitat de l’Estat espanyol

De moment, els dos partits han manifestat la seua voluntat de votar no a la investidura de Sánchez, però amb plantejaments diferents: mentre que la CUP no contempla cap opció de variar la seua posició perquè la seua estratègia és de bloqueig, ERC demana al PSOE un compromís per establir una taula de negociació sobre el conflicte a Catalunya per modificar el seu vot.

Ahir mateix, el líder d’ERC, Gabriel Rufián, i la portaveu del partit, Marta Vilalta, van firmar una carta dirigida a la cap de files de JxCat a Madrid, Laura Borràs, en què proposen de “continuar avançant” en la unitat de l’independentisme de cara a les negociacions de la investidura.

“Estem segurs que de nou sabrem arribar a acords que ens permetin continuar avançant amb més força cap a l’objectiu compartit de l’exercici de l’autodeterminació i la independència”, assegura ERC a la carta. Rufián i Vilalta també constaten que ja han deixat clar que el PSOE no compta amb el seu suport, i que “no cediran en cap cas a cap xantatge indigne”. ERC va informar que també vol reunir-se fins i tot amb EH Bildu.

Per la seua part, la mateixa Borràs va citar ERC i la CUP a celebrar una cimera dels 23 diputats electes independentistes per poder abordar la investidura.

Borràs va apuntar que l’acord de la Llotja de Mar del 25 d’octubre, en el qual els partits nacionalistes i independentistes (tret del PNB i Compromís) van reclamar “amnistia, diàleg i autodeterminació”, pot ser un “punt de partida” de cara a abordar la investidura de Sánchez.

Va rebutjar tornar a l’escenari de Pedralbes per ser insuficient perquè JxCat es plantegi una abstenció, ja que aquesta declaració que van firmar Generalitat i Moncloa és prèvia a la sentència de l’1-O.

“Comencem a complir l’objectiu amb el qual vam nàixer: millorar la vida de la gent des del Govern”, diu el líder de la formació morada.

“Governarem en minoria dins d’un Executiu compartit amb el PSOE, en el qual ens trobarem molts límits i contradiccions, i a més a més haurem de cedir en moltes coses”, va advertir Pablo Iglesias en la missiva a la militància.

Iglesias avisa la militància que hauran “de cedir en moltes coses” El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va enviar dijous una carta a la militància del seu partit per agrair el suport rebut a les eleccions generals i per avisar que hauran de renunciar a certes qüestions en el cas de formar un Govern de coalició amb Pedro Sánchez.

tracking