SEGRE

TRIBUNALS BARCELONA

Revés del Suprem a Colau per la resolució a favor d'Agbar

L’alcaldessa defensava municipalitzar el servei de l’aigua || El TS recolza la legalitat de l’empresa mixta al costat d’AMB

El president executiu d’Agbar, Àngel Simó, va presentar el recurs.

El president executiu d’Agbar, Àngel Simó, va presentar el recurs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha avalat l’empresa mixta entre Agbar i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a la gestió del servei d’aigua a la capital catalana i la seua àrea metropolitana. Amb aquesta decisió el Suprem estima el recurs contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el 2016, després d’un recurs presentat per Aigües de València, Acciona i Aqualia, va anul·lar la constitució de la societat publicoprivada Aigües de Barcelona.

El TSJC va anul·lar el març del 2016 la concessió a l’empresa liderada per Agbar de la gestió de l’aigua a Barcelona, al considerar que l’Administració no va convocar un concurs públic per a la posada en marxa de la societat, sinó que es va optar pel procediment negociat directament amb Agbar, que és l’operador històric i titular de la xarxa de canonades, una decisió que no va ser justificada.

Després de la resolució, la societat segueix sent titular del les infraestructures i el proveïment d’aigua

Ara el Tribunal ha pres una decisió sobre la validesa del procés de constitució de l’empresa mixta, controlada en un 70% per Agbar, en un 15% per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i en un altre 15% per Criteria Caixa.

L’Alt Tribunal revoca aquesta decisió al considerar que l’empresa que gestiona el cicle integral d’aigua en la majoria de poblacions de l’àrea metropolitana es va constituir de forma legal. A més, la sentència ratifica la valoració d’actius d’Agbar, de 476 milions d’euros, que es va realitzar durant la constitució de la societat. Així mateix, l’Alt Tribunal confirma que la companyia disposa dels “títols jurídics vàlids i plens” per realitzar el subministrament d’aigua als domicilis. Finalment, la sentència garanteix l’estabilitat i les condicions laborals dels 1.154 empleats de l’empresa mixta.

Aquesta resolució és també un revés en l’intent de l’ajuntament de Barcelona per municipalitzar el servei de subministrament, al considerar que la concessió a Agbar el 1953 d’aquest servei va ser legal, i que per tant continua sent la titular de les infraestructures i del subministrament fins al 2047.

L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va afirmar sentir-se “molt sorpresa” amb la decisió del Suprem i va assenyalar que la sentència és una cosa que no ens ha agradat, encara que no en va donar més detalls.

Al contrari que l’alcaldessa, Agbar va celebrar la decisió del Suprem i va assenyalar que la decisió judicial “confirma que l’empresa és l’única capaç de donar servei a tres milions de ciutadans de Barcelona i a la seua àrea metropolitana” i es va mostrar confiada que la decisió aportarà “estabilitat institucional i seguretat jurídica”. Per la seua part, Cs va qualificar com un “autèntic cop de porta judicial” per a Colau la suspensió de la remunicipalització de l’aigua.

tracking