SEGRE

EUA JUDICI POLÍTIC

Un testimoni diu que va pressionar Ucraïna per ordres de Trump

L’ambaixador dels Estats Units a la UE assegura que van existir compensacions per investigar el fill de Biden || El president assegura que no va exigir “res” a Kíev

L’ambaixador dels EUA a la UE, Gordon Sondland, poc abans de la seua intervenció al Congrés.

L’ambaixador dels EUA a la UE, Gordon Sondland, poc abans de la seua intervenció al Congrés.EFE/EPA/ERIK S. LESSER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador dels Estats Units a la Unió Europea, Gordon Sondland, va assegurar ahir que sí que va existir un intercanvi de favors (quid pro quo) per forçar Ucraïna a impulsar una investigació sobre Hunter Biden, el fill de l’exvicepresident dels Estats Units Joe Biden, i va assenyalar que totes les gestions diplomàtiques en aquest sentit es van portar a terme seguint “ordres del president” dels Estats Units, Donald Trump.

A la declaració per escrit que va remetre a la Cambra de Representants en el marc de la investigació del procés de destitució parlamentària (impeachment) contra Donald Trump, Sondland es va reafirmar en la seua declaració anterior i va dir que hi va haver un quid pro quo perquè el Govern nord-americà va paralitzar l’ajuda militar a Ucraïna a l’espera que l’Executiu ucraïnès anunciés públicament que investigaria Hunter i Joe Biden.

A més a més, va assegurar que tant el departament d’Estat com el Consell de Seguretat Nacional i la Casa Blanca eren plenament conscients dels “esforços” que s’estaven realitzant amb Ucraïna, per obligar les autoritats d’aquest país a impulsar la investigació sobre els Biden.

En aquest sentit, Sondland va explicar que el secretari d’Estat, Mike Pompeo, l’anterior assessor de Seguretat Nacional John Bolton i alts càrrecs de la Casa Blanca sabien que l’advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani, estava realitzant gestions en aquest sentit amb les autoritats ucraïneses.

“Sabien el que estàvem fent i per què”, va assenyalar Sondland, a la declaració remesa a la Comissió d’Intel·ligència de la Cambra de Representants, segons va informar la cadena de televisió nord-americana CBS. “Tots n’estaven al corrent. No era secret”, va indicar.

Hores més tard de la declaració, Trump va insistir que no va exigir “res” a Ucraïna a canvi d’entregar-li ajuda militar o accedir a una reunió i va intentar distanciar-se de l’ambaixador dels EUA.

“Això significa que això s’ha acabat”, va declarar Trump, en aparent referència a l’especulació sobre si va fer xantatge a Ucraïna perquè investigués un dels seus possibles rivals a les eleccions del 2020.

tracking