SEGRE

PANORAMA

El 68% dels espanyols advoca per dialogar amb Catalunya però el 27% vol mà dura

A l’Estat, sis de cada deu persones rebutgen la consulta però més de la meitat acceptaria el que sortís de les urnes || El monarca i el funcionament del sistema suspenen a dins i a fora de Catalunya

En rebuig contra la sentència del Tribunal Suprem sobre el 'procés'

Manifestació de la vaga del 18-O a Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 70,8% dels catalans estan a favor de votar en un referèndum per decidir la relació entre Catalunya i Espanya. En canvi, el 57,3% dels ciutadans de la resta de l’Estat estan “molt en desacord” o “més aviat en desacord” amb el fet que es convoqui una consulta d’aquestes característiques a Catalunya. Així es desprèn dels resultats d’una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, que va presentar ahir el Govern de Quim Torra, i que també conclou que el 81,3% dels catalans acceptarien el resultat d’un referèndum “legal i acordat” amb el Govern central en el qual “una majoria clara dels ciutadans optés per la independència”. En canvi, a la resta de l’Estat, acceptarien el resultat el 48,2% dels ciutadans, enfront d’un 44,3% que hi estaria en contra. En conjunt, el 53,3% de la ciutadania respectaria el que sortís de les urnes.

En el que sí que coincideixen els habitants de Catalunya i els de la resta de l’Estat és que el diàleg és la millor via per resoldre el conflicte. Així doncs, segons el CEO, el 38,1% dels catalans aposta pel diàleg dins de la Constitució. A nivell espanyol, aquesta opció està avalada pel 48,4 per cent dels ciutadans. Més seguidors té a dins de Catalunya, tanmateix, el camí del diàleg sense límits, avalat pel 42,2% de la ciutadania. A la resta del territori estatal, en canvi, només el 17,2% dels enquestats la subscriu. Prefereixen, en canvi, la política de mà dura, avalada pel 26,9 per cent dels ciutadans que viuen a fora de Catalunya.

El 75% dels catalans veu injust l’empresonament de la cúpula de l’1-O, però ho avala el 60% d’Espanya

En canvi, entre els catalans, aquesta via únicament compta amb la simpatia del 4,2% de la població. La supera, en conseqüència, el camí de la unilateralitat, subscrit per l’11,2% dels catalans, tot i que a la resta de l’Estat troba el suport d’un exigu 1,7%. D’altra banda, sis de cada deu ciutadans de la resta de l’Estat consideren “just” l’empresonament dels líders independentistes per l’1-O, segons el CEO.

En canvi, el 75% dels catalans el veuen injust. En relació amb la independència, el 49% dels enquestats a Catalunya hi estan a favor, i el 41% en contra. A la resta de l’Estat, la via independentista l’avala el 13% de la població.

Així mateix, el 44% dels catalans prefereix una organització territorial en la qual les comunitats autònomes es puguin independitzar, opció subscrita per poc més del 6% dels ciutadans de la resta d’Espanya. I és que, a nivell estatal, l’opció preferida, amb un 37 per cent, és la d’abolir o reduir les competències autonòmiques. Per la seua part, catalans i ciutadans de la resta de l’Estat coincideixen a mostrar descontentament pel funcionament de la democràcia. Tot i així, l’11% dels catalans estan satisfets amb el sistema espanyol enfront un 22 per cent dels ciutadans de la resta de l’Estat.

També uns i altres suspenen la monarquia, però amb notes dispars. Els catalans la qualifiquen amb un 2,21 sobre deu, mentre que a la resta de l’Estat se li dóna un 4,58. De fet, es tracta de la institució pitjor valorada a Catalunya i la segona per la cua a nivell estatal, només al davant dels Mossos d’Esquadra. D’altra banda, els catalans són els que pitjor cauen a nivell estatal, amb una nota del 5,98. Els andalusos són els més apreciats, amb un 7,49. L’enquesta ha costat 98.000 euros i es va efectuar entre el 9 de setembre i el 17 d’octubre. Hi van participar 3.600 persones de tot l’Estat.

tracking