SEGRE

POLÍTICA ACORDS DE GOVERN

PSOE i ERC pacten els equips negociadors per desbloquejar la investidura de Sánchez

Els socialistes confien que els republicans s’obrin a modificar el ‘no’ inicial i abordar la situació a Catalunya “des de la llei i el diàleg” || Els independentistes volen una negociació “entre iguals”

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, ahir.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

PSOE i ERC van tancar ahir els membres dels equips negociadors encarregats de la negociació per desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern. Segons va explicar la portaveu del PSOE al Congrés i número dos del partit, Adriana Lastra, i el diputat electe d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, representants dels dos partits van mantenir una reunió dijous a la Cambra Baixa en la qual es van citar a abordar la negociació la setmana que ve. En aquestes converses es va donar forma als equips negociadors i segons va avançar ahir Nació Digital i van confirmar les mateixes fonts coneixedores, per part dels socialistes hi ha la mateixa Lastra, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, i el tercer membre serà o el secretari de l’organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, o la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo.

Per part dels republicans, l’equip estarà format per Rufián, la portaveu i secretària general adjunta d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, i el president del Consell Nacional del partit, Josep Maria Jové, que va ser el número 2 d’Oriol Junqueras a Economia. ERC ja va manifestar que la seua posició inicial és el no a la investidura, encara que s’obren a modificar la postura si hi ha un acord per impulsar una taula de negociació per abordar el conflicte a Catalunya que sigui entre iguals, sense condicions perquè es pugui parlar de qualsevol tema, i fixar un calendari i unes garanties per complir els acords que prenguin.

Dilluns els republicans consultaran a les bases si avalen o no la investidura sense un acord previ

Si Iglesias assumeix Treball, la Seguretat Social o les pensions podrien anar a un altre ministeri

Dilluns, els republicans consultaran a les bases si avalen o no la investidura de Pedro Sánchez sense un acord previ per crear aquesta taula de negociació. Per la seua banda, el PSOE confia que els republicans s’obrin a modificar el seu no després de la consulta d’ERC, encara que la cúpula del PSOE insisteix en la premissa d’abordar el conflicte amb Catalunya des de la “llei i el diàleg”, per aquest ordre.

En aquest sentit, la portaveu de l’Executiu en funcions, Isabel Celaá, va insistir ahir després del Consell de Ministres a apel·lar a la responsabilitat de totes les forces polítiques per facilitar la formació de govern “com més aviat millor” perquè el país “ho necessita”.

D’altra banda, des d’ahir estan cridats a votar un total de 178.600 militants socialistes per avalar el preacord per governar en coalició amb Unides Podem en una consulta que es desenvolupa des d’ahir i fins avui a les 20.00 hores.

La formació morada no reclama ministeris d’Estat, i es dóna per segur que la socialista Nadia Calviño, al capdavant d’una vicepresidència econòmica, serà un dels puntals del pròxim Govern de Sánchez i tindrà la clau de gran part dels assumptes que arribin al Consell de Ministres, i per la seua banda Carmen Calvo dirigiria una altra vicepresidència més política. Això faria difícil que Iglesias tingués capacitat d’intervenir en els temes fonamentals de la política econòmica, amb la qual cosa ha guanyat força la possibilitat que, si Podem assumeix el ministeri de Treball (per a la diputada gallega Yolanda Díaz), es despengin d’aquest departament algunes de les atribucions amb les quals compta ara, com les competències en Seguretat Social o pensions, que en una nova estructura podrien dependre d’un altre ministeri.

Treball, Igualtat i Universitats anirien a Podem A l’esquema del Govern de coalició –claus de la negociació del futur Executiu de Pedro Sánchez, en el qual Pablo Iglesias tindrà una vicepresidència social– Treball, Igualtat i Universitats són alguns ministeris que és possible que caiguin a mans de Podem, però també és evident que entre els punts més complicats de la negociació, que es porta a terme amb absoluta discreció, hi haurà les competències que Sánchez estigui disposat a cedir.

tracking